post Diferenta dintre opt-out si opt-in, de data asta in cazul administrarii unui vaccin

December 9th, 2009

Insemnare despre: romania perfectibila — clickio @ 7:30 am

In agitatia alegerilor a iesit putin din atentie campania de vaccinare impotriva virusului HPV, inceputa de Ministerul Sanatatii la sfarsitul lui noiembrie, si blocata in prezent din cauza Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, si a unei intelegeri insuficiente a intregului program. Probabil conteaza si lipsa unui guvern real, si faptul ca ministerele implicate in aceasta campanie si cel de care tine Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului sunt conduse in acest moment prin interimat.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului a trimis catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei o adresa pentru modificarea procedurii de vaccinare care porneste de la principii evidente insa insuficiente pentru o concluzie, si anume ca “statul are obligativitatea de a sprijini parintii si copiii în folosirea cunostintelor de baza despre sanatatea copilului”, ca “raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.” si ca ,pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

Pe baza acestora, ANPC concluzioneaza in adresa disponibila si in format PDF pe www.copii.ro : “Avand in vedere considerentele susmentionate, in ceea ce priveste vaccinarea minorelor in cauza, precizam ca o astfel de interventie poate fi efectuata numai cu acordul reprezentantului legal al acestora.

E o contradictie grava in termeni: “dreptul sa refuze” invocat de ANPC inseamna opt-out, inseamna ca toti cei care refuza trebuie sa aiba posibilitatea sa-si exprime aceasta optiune. In cadrul programului de vaccinare din acest an, Ministerul Sanatatii a recomandat parintilor care decid sa nu-si vaccineze fetitele sa nu le trimita la scoala in acea zi, principiul opt-out fiind pe deplin respectat. Apoi, anul acesta a fost derulata o campanie mult mai ampla de informare in ce priveste atat virusul cat si vaccinul impotriva lui, si a avut rezultate (52% din parinti doresc sa beneficieze de programul de imunizare pentru copiii lor), ceea ce raspunde si celorlalte principii enuntate de ANPC.

Ceea ce cere ANPC in concluzie este de fapt un opt-in, inutil in conditiile in care a fost deja exprimat, cum am aratat mai sus: adresa avertizeaza ca toti cei care sunt de acord trebuie sa-si exprime optiunea in calitate de reprezentant legal, ca si cum acest lucru nu s-ar fi intamplat, avertisment care a fost interpretat la nivelul celorlalte doua ministere si al inspectoratelor judetene ca o nevoie de declaratie scrisa, desi in adresa ANPC nu este folosita expresia “in scris”. Si uite-asa ne intoarcem in timp cu un an, cand parintii au fost terorizati cu solicitarea de a-si da acordul in scris, si cand acesta a fost unul din mecanismele principale care a cauzat refuzul parintilor de a-si vaccina fetitele, pe fondul unei informari mult mai slabe ca anul asta. Si uite-asa dintr-o interpretare gresita intr-alta se genereaza blocaje care cred ca au periclitat si implementarea acestui program, nu am mai citit despre el pentru ca au fost alegerile, insa sper sa nu se fi oprit.

Stiu ca au fost alegeri, si ca ne-am gandit cu totii la altele, dar as vrea sa aflam ca pana la urma campania asta de vaccinare a fost dusa la capat, din nou, pentru copiii ai caror parinti au fost de acord cu asta, pentru ca asa cum am zis permanent, decizia este a fiecarui parinte, pentru propriul lui copil. Daca aveti informatii despre modul in care a fost derulata, as vrea sa le aud.

Si nu uitati de diferenta dintre opt-in si opt-out, vin vremuri in care va trebui sa facem cat mai clar distinctia intre cele doua, si pe internet, si in afara lui.

3 Comments »

 1. În final, probabil că interesul este ca dozele să se învechească suficient pentru a fi schimbate. Alţi bani, altă distracţie. Punem pariu?

  Comment by aNDRIIpOPA — December 9, 2009 @ 10:35 pm

 2. http://www.petreanu.ro/2009/12/vaccinarea-anti-hpv-fata-cu-legea-lui-darwin/

  vezi si articolul de la petreanu

  Comment by alexnicolae — December 10, 2009 @ 9:47 am

 3. Ce sa mai spun, avand in vedere ca o parte importanta dintre ‘medicii’ din Romania sunt deja impotriva vaccinurilor noi, de tip anti ah1n1 si anti hpv?

  Traim in plin Ev Mediu din acest punct de vedere. Am trait sa aud studenti in anul 3 la Medicina fiind impotriva vaccinului antigripal pentru ca ‘e facut din oua’, si am trait sa aud medici care nu vor sa vaccineze copii ‘pentru ca sunt efecte secundare’ (wtf, orice vaccin are efecte secundare…).

  Fii convins ca ezitarile Statului sunt cauzate nu doar de incompetenta, ci si de teama si indoielile strecurate in capul celor care gestioneaza aceste campanii. Campania de imbecilizare anti-medicina e in toi pe net, si am vazut chiar oameni altminteri extrem de inteligenti cazandu-i prada.

  Trist.

  Comment by zvoner — December 10, 2009 @ 2:28 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu