post Ce este ipad-ul pentru industria media

February 18th, 2010

Insemnare despre: internet,marketing,massmedia — clickio @ 4:54 pm

Am ajuns azi pe blogul mogulului Dan Voiculescu, si am lasat un comentariu despre ipad in care m-am lungit, asa ca m-am gandit sa il transform in articol pe blog.

Provocarea mogulului:

Citesc, analizez, compar, caut lămuriri (am vrut să scriu ”culeg informatii”, dar am tăiat): este iPad-ul o sansă pentru revigorarea presei mondiale în contextul multiplelor crize care îi dau târcoale (internet vs. print, căderea bugetelor de publicitate) ?

Raspunsul meu:

Ipad-ul dpdv media incearca sa fie un canal de distributie controlata, ceea ce internetul si calculatoarele actuale, prin deschiderea care le caracterizeaza, n-au reusit. Softurile sunt cumparate doar de cei mai responsabili dintre noi, la fel si filmele, si orice alt continut digitalizat.

Nici ipad-ul nu cred ca va fi infailibil la piratare, dupa cum nici iphone-ul nu e, si nici o alta platforma software/hardware care a avut suficient continut interesant cat sa atraga interesul hackerilor.

Insa, probabil, va deschide calea unei distributii digitale pe scara larga, pe ipad si pe valul de dispozitive similare care va urma. Dar tot de industria media va depinde sa isi construiasca in noul context continutul in asa fel incat sa fie atractiv pe noul canal si sa fie mai usor sa cumperi decat sa piratezi(din punctul asta de vedere Apple a avut deja un succes cu Appstore-ul, e mai usor/simplu sa apesi cumpara si sa dai 99 centi decat sa cauti si sa instalezi o aplicatie piratata).

Cine are timp si chef e liber sa adauge:)

8 Comments »

 1. Nu va fi infailibil dar daca se merge(si se merge) pe modelul de la iPhone sigur va aduce developerilor/publisherilor venituri ridicate nu ca alte platforme pe care rata de piraterie este… huge.

  Comment by Alex — February 18, 2010 @ 5:00 pm

 2. Da, ar fi interesanta o comparatie intre rata de piratare pe PC si rata de piratare pe Iphone, cred ca sunt niste studii pe ambele. Comparam nitel mere cu pere, insa daca diferenta ar fi imensa, aproape ca n-ar mai conta.

  Comment by clickio — February 18, 2010 @ 5:06 pm

 3. Nu crezi ca “responsabili” e un termen rasist in acest context?
  Si, cum naiba s-a ajuns la discutii atat de “profunde” despre iPad? N-o spun pe un ton ostentativ. Chiar sunt curios. Cum de a ajuns iPad-ul un fel de Mesia?

  Comment by NeverEnding — February 19, 2010 @ 12:42 am

 4. Nu, nu cred ca e un termen rasist, de ce ar fi?:)

  Iar discutiile profunde despre ipad au aparut chiar cu ceva timp inaintea lansarii :)

  Evident, bucata de aluminiu cu ecran si circuite inauntru nu e un Mesia, insa poate deschide un nou drum pt continutul digital. Om vedea daca vor sti producatorii sa mearga pe el.

  Comment by clickio — February 19, 2010 @ 8:04 am

 5. Am zis ca e un termen rasist pentru ca in acest context (de cumparator, utilizator) i-ai cam jignit nu pe cei care folosesc softuri pirat etc, ci pe cei care ar cumpara dar nu-si permit.
  Poate am eu o problema de perceptie.

  Zici ca poate deschide un nou drum pentru continutul digital. In ce masura ar putea fi mai diferit fata de drumurile actuale? Crezi ca touchscreen-ul e un mijlocitor care ar putea duce pana si programarea web intr-un nou stadiu? :) (asta chiar ar fi tare, un limbaj de programare web dedicat exclusiv iPad-ului)

  Comment by NeverEnding — February 19, 2010 @ 10:21 pm

 6. @NeverEnding: Din fericire pentru toata lumea, exista pentru cei care nu-si permit softuri comerciale, alternative gratuite, open-source sau freeware. Sigur, nu sunt la fel de performante, insa iti permit sa te descurci.

  Daca vrei performanta, trebuie sa iti permiti sa platesti. Daca nu-ti permiti, ai alternativele de mai sus.

  Cat despre noul drum deschis de Ipad, nu e deloc vorba de un nou limbaj de programare, ci de un canal controlat de distributie a continutului, care limiteaza posibilitatile de piratare, intr-un mod in care pc-urile si internetul nu au reusit.

  In ce priveste navigarea pe web pe Ipad, e mai usor sa misti internetul cu degetul decat cu mouse-ul, ceea ce se poate acum si pe iphone si pe laptopurile cu touchpad, insa cand touchpadul e direct pe ecran, e si mai usor.

  Comment by clickio — February 20, 2010 @ 9:02 am

 7. ..trimite-i oferta ta de consiliere, daca vrei ceva.

  Comment by Ioana Ginju — February 22, 2010 @ 10:31 am

 8. @Ioana Ginju :) )

  Comment by clickio — February 22, 2010 @ 11:21 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu