post De ce are Google nevoie de browser?

February 22nd, 2010

Insemnare despre: internet — clickio @ 11:58 am

Mi-am actualizat ieri programele pe calculatorul de-acasa, care ruleaza fin un Windows 7 la zi, inclusiv ultima versiune de Google Chrome, pe care il folosesc alternativ cu Firefox 3.6 si IE8, in functie de task-uri, stare de spirit si zar.

Ei bine, am descoperit in ultima versiune de Chrome o facilitate revolutionara pe care eu n-o voi folosi, insa pe care un utilizator incepator sau mult mai light decat mine, sau unul care nu stie limba engleza, o va folosi: posibilitatea de a traduce automat orice pagina navighezi in orice limba vrei, teoretic, dar practic musiu’ Google Chrome se oferea sa-mi traduca automat toate paginile din engleza in romana.

Ce inseamna asta? Ca GC ar putea deveni browserul implicit al utilizatorilor light de internet, care prefera sa citeasca intr-o romana aproximativa insa inteligibila(clar, traducerea va suferi, insa pe internet e mai important sa functioneze decat sa fie perfecta), decat intr-o engleza care poate pune piedici cititului la fiecare cuvant putin mai rar. Asta ar putea deschide accesul acestul utilizatori la multe multe alte pagini internationale (care devin direct concurente in acest fel cu paginile romanesti similare), si ca internetul romanesc va trebui sa se concentreze si mai mult pe valoarea adaugata, si mai putin pe traducere.

Bineinteles, aici totul depinde de penetrarea pe care o va strange in perioada urmatoare Google Chrome, pentru ca nici IE8 nici Firefox 3.6 nu se vor lasa usor. Si nu putem vorbi de Chrome ca browser dominant prea curand, insa e posibil ca si celelalte doua browsere importante sa integreze un astfel de serviciu, chiar daca nu au in spate un serviciu de traducere automata precum translate.google.com

Alte motive pentru care are Google nevoie de browser?

- poate monitoriza comportamentul utilizatorilor si pe alte site-uri decat ale sale

- este o “fereastra catre norisor” (cloud computing)(google docs suporta acum si upload de fisiere, si bookmark sync pentru Google Chrome, probabil in curand iti vei putea salva si extensiile, si orice altceva tine de experienta Google Chrome pe orice tip de terminal)

- poate impune standarde in ce priveste paginile web si de asemenea in ce priveste facilitatile de navigare

Dar niciuna nu m-a socat la fel de tare precum optiunea “Tradu toate paginile in limba romana”.

7 Comments »

 1. functia de traducere automata e disponibila si pe celelalte browsere daca instalezi google toolbar-ul.

  Comment by sece — February 22, 2010 @ 1:38 pm

 2. Si FF traduce linistit. E de la toolbar nu de la browser :-)

  Comment by Costin — February 22, 2010 @ 2:19 pm

 3. Iar tu ai nevoie de o noua tema :P . Scuze, nu am observat comentariul lui Adrian.

  Comment by Costin — February 22, 2010 @ 2:20 pm

 4. Da, corect, intrebarea urmatoare e: cat de folosite sunt toolbar-urile? In afara de noi cei din industrie le mai instaleaza cineva constient? Am formulat special pentru a exclude situatiile in care utilizatorii incepatori se trezesc cu tot felul de toolbaruri instalate fara voia lor.

  Si pentru ca eu nu folosesc toolbar-uri, si in ele se poate traduce tot automat?

  Da, stiu ca am nevoie de o tema noua, lucrez la asta :)

  Comment by clickio — February 22, 2010 @ 3:07 pm

 5. pe translate.google.com gasesti un bookmarklet de traducere din orice limba in orice limba. eu am pus pe laptopul parintilor mei pe cel de traducere din orice limba in romana. e un mic butonel in bookmark bar pe care poti sa il ai atit in firefox, ie, safari sau chrome indiferent de OS.

  Comment by adrian boioglu — February 23, 2010 @ 12:12 am

 6. si nu ai nevoie de toolbars, programe suplimentare, add-ons etc. butoanele in cauza sunt aici

  Comment by adrian boioglu — February 23, 2010 @ 12:16 am

 7. [...] cu oameni mulţi şi simpatici: Treibădicii, Cruela, Pozache, Marie Jeanne, Delia, Dedi, Claudia, Ionuţ şi, nu în ultimul rând, maestrul meu în ale gătitului, Copolovici. De la care am aflat o [...]

  Pingback by Talcioc, cioc, cioc… | Jurnal roz de cazarma si nu numai — February 23, 2010 @ 5:00 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu