post Google Buzz – cateva concluzii

February 10th, 2010

Insemnare despre: international,internet — clickio @ 9:25 am

Am apucat aseara sa folosesc putin Google Buzz, dupa ce am urmarit relativ indirect lansarea, prin intermediul social media: twitter si bloguri care relatau de la fata locului.

Concluziile mele:

1. Google Buzz e un Twitter cu potential de masa. Daca Twitter.com si-a infranat cresterea in plan international, pentru ca este o retea inchisa, in care esti implicat doar daca alegi sa participi si sa-ti creezi un cont, dupa care trebuie sa-ti construiesti o retea, si dureaza pana isi demonstreaza utilitatea, Gmail si emailul in general sunt stindardele clasice ale viralitatii. O mica paranteza istorica: Daca clasicele servicii de email, Microsoft si Yahoo, au excelat in volum, Gmail, prin modul in care a fost lansat, si care a maximizat efectul viral, a excelat in viteza cu care s-a apropiat de ele ca numar de utilizatori. Acum Gmail a depasit Yahoo si la tehnologie si interfata. (MSN/Hotmail n-am folosit).

2. Buzz-ul ca functie suplimentara a emailului
Emailul in sine este un instrument viral, initial s-a propagat tot viral, prin utilizatorii care isi publicau adresele pentru a fi contactati, in sine o invitatie sa-ti faci un cont pentru asta, iar ulterior a devenit canal principal pentru viralitate (ppt-uri pe email, suna cuiva cunoscut?). Si asta pentru ca e foarte simplu, e printre cele mai simple instrumente online, si are interconectivitatea incorporata.In email ai nevoie de Facebook sau Google connect, de autorizari peste autorizari, ci doar trimiti un email de la o adresa catre alta. Si cred ca aici e secretul din spatele Google Buzz: Trebuie sa fie la fel de simplu si de universal ca emailul, si GB a trebuit integrat cu Gmail pentru a se folosi de agenda serviciului de email si de dispozitia de comunicare a utilizatorului atunci cand foloseste serviciul.

3. Ca tehnologie, la nivel de promisiuni, GB nu promite nimic peste ce au promis si Twitter impreuna cu toate serviciile sale conexe: geotagging, posibilitati de mash-up, si chiar recomandari. Insa aici va fi o lupta umar-la-umar in planul tehnologiei si al volumului de date analizat (cele doua premise ale inteligentei articificiale). Probabil Twitter va dezvolta propriile facilitati similare sau va achizitiona cateva startup-uri care au ajuns deja intr-un stadiu suficient de avansat.

4. Ne indreptam intr-adevar spre sfarsitul erei intimitatii online, si nu mai trebuie decat inventate suficiente servicii suficient de utile ca sa ne faca sa renuntam voluntar si la ultimele urme de privacy in scopul interconectarii permanente si a utilitatii maxime.

5. Exagerand putin paralela buzz-gmail, poate ar putea exista interconectivitate si intre serviciile de buzz gathering/publishing? Atunci GB sau Twitter sau Tweetdeck sau Seesmic ar deveni doar clienti asociati cu un username@serviciu, ca o poarta catre intregul “social web”.

4 Comments »

 1. Un lucru bun: poti sa-ti publici tweeturile pe buzz, iata un exemplu: http://www.google.com/profiles/cartograful

  Comment by Mihai Voiculescu — February 10, 2010 @ 3:24 pm

 2. Google Buzz mi se pare putin mai intim decat twitter. contactele mele din gmail sunt prieteni sau persoane cu care am colaborat. Din acest motiv am scos Twitter-ul din Google Buzz pentru ca oamenii respectivi nu sunt interesati de ce bolborosesc eu pe twitter.
  Ce nu-mi place in Buzz acum este faptul ca nu are dubla integrare. Iti importa doar tweet-urile dar nu poti twitteri din buzz.

  Comment by Radu Panciuc — February 11, 2010 @ 11:45 am

 3. Ionut,

  primul paragraf (prima concluzie) seamana nespus cu o fraza dintr-un articol pe care l-am citit zilele astea (parca azi-dimineata) intr-o revista de business, dar nu mai stiu care, sau intr-o stire pe un portal mare… cred ca astia te copiaza si te citeaza fara sa iti ceara drepturi de autor ;)

  Comment by Stefan Murgeanu — February 11, 2010 @ 8:25 pm

 4. “Ne indreptam intr-adevar spre sfarsitul erei intimitatii online”

  Oare ? Doare pentru cei care vor lucurul asta…
  Eu am dezactivat buzz de cind l-am vazut prima oara. E treaba mea ce fac in minutul urmator cind am plecat de pe blogul tau. :-)
  Poate ma duc pe al meu . LOL

  Comment by Bogdan — February 12, 2010 @ 3:24 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu