post Mitul consultantei gratuite

February 18th, 2010

Insemnare despre: amuzante,internet — clickio @ 11:45 am

Apare din cand in cand cineva care, atunci cand vorbim despre utilitate, valoare adaugata, si dialog civilizat pe bloguri, pretinde ca astea sunt, ahem, “consultanta gratuita pentru companii”.

Colegi, treziti-va. Nu exista “consultanta gratuita”. Consultanta, ca sa o definim atipic, insa relevant pentru discutia asta, este, asa cum ii explicam si celui mai recent din cei care ridicau steagul “consultantei gratuite”:

atunci cand cineva(o companie sau o persoana) te plateste in acest moment pe tine pentru a face, a povesti sau a prezenta fix asta, in rest, indiferent in cat detaliu ii prezinti sau il/o inveti pe cineva sau ii arati ce si cum sa faca,  sunt doar vorbe, care pot fi sau nu utile, pentru cineva sau pentru mai multi, in pestera infinita numita internet. Insa nu sunt “consultanta”.

Nu exista consultanta gratuita. Cum ar zice americanu’ there is no such thing, man!. Exista consultanta platita, si exista sfaturi gratuite, pe care oricine e liber sa le foloseasca sau nu. Coborati din norii aia roz, in care toti am putea fi consultanti, si nimeni nu ne-ar plati pt asta.

6 Comments »

 1. Bine zis. Nimeni nu te invata sau indruma pe drumul cel bun pe gratis. Ponturile costa :) Lucrez la o firma italiana de consultanta in afaceri, deci sunt in domeniu!

  Comment by aina n. — February 18, 2010 @ 3:11 pm

 2. Bine ca ai explicat in clar ironia probabil prea subtila din comentariul meu :D . Suntem cum s-ar zice in acord.

  Comment by Dr.A — February 18, 2010 @ 3:54 pm

 3. hmmm…in mare parte ai dreptate, din punctul meu de vedere, dar cred ca exista si consultanta gratuita: vezi afacerile MLM:)

  Comment by bogdan — February 18, 2010 @ 5:14 pm

 4. @bogdan De ce crezi ca afacerile MLM sunt sau contin vreo forma de consultanta gratuita?

  Comment by clickio — February 18, 2010 @ 5:31 pm

 5. pai…altfel nu iti creste venitul:) sau preferi sa nu o numesti consultanta? cel putin eu am vazut ca oamenii din varful piramidelor ii dadacesc pe novici. Dap este o “investitie” sau un “training” dar eu ma leg doar de termen…pentru asa le place sa zica: fiecare individ este un business unit si beneficiaza de consultanta din partea celorlalti:)
  e clar ca daca disecam termenii putem sa ii trnsformam sa zicem ca nu este consultanta sau daca este, in niciun caz nu este gratuita. Dar asta am admis din prima ;) Enjoy!

  Comment by bogdan — February 18, 2010 @ 6:17 pm

 6. Da, recunosc ca nu m-am gandit la o aplicatie a definitiei mele pentru domeniul MLM, care oricum nu-mi place. Poate aici nu se potriveste.

  Comment by clickio — February 20, 2010 @ 9:03 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu