post Bloggerii si 2%: un inceput de primavara

May 6th, 2010

Insemnare despre: internet — clickio @ 10:29 am

Unul din gesturile responsabile (da, sunt mai multe!) care au devenit deja un obicei pentru bloggeri este sustinerea redirectionarii celor 2% din impozitul pe venit catre ONG-uri. E un inceput excelent, tot timpul ma bucur cand cauzele pentru care unii din noi fac voluntariat si altii doneaza bani, sunt apreciate si chiar sustinute.

Zoso, desi ofera un link catre o lista ampla, recomanda ca prime optiuni SMURD si Salvaţi Delta. Arhi si Oradeanul sustin cauza Smurd, si recomanda cititorilor lor sa faca la fel.Sanuca, bloggerita de curand, insa deja cu un premiu Roblogfest in portofoliu, s-a lasat  convinsa de Nona Serbanescu, si isi redirectioneaza 2% din impozitul pe venit catre Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane. Chinezu, neutru ca de obicei, tine o pledoarie pentru directionarea celor 2% catre orice ONG. Sunt doar cateva exemple, au mai scris si altii, daca vrea cineva sa apara in lista asta, sa lase un comentariu.

Important e ca toata lumea sau cat mai multi dintre cei care completeaza acest formular sa foloseasca optiunea asta, indiferent cui ii dau acesti bani. Sumele in sine nu sunt mari, e vorba de 2%  din impozit, insa sunt impartiti democratic, fiecare alege unde ii directioneaza, si e mai important ca fiecare din cei care facem acest gest sa constientizam ca putem contribui direct la cauzele care ni se par importante, si acesti bani sa fie doar inceputul implicarii noastre in comunitate.

Pentru ca trebuie sa fim constienti: cu 2% nu se face primavara. Mai ales cu 2% din impozit. Insa e un inceput extraordinar. Cand ma gandesc ca in felul asta incepem sa ne obisnuim conationalii sa se implice in viata comunitatii, parca incepe sa-mi placa mai mult sa traiesc aici. Succesul insa va fi asigurat doar daca ne vom aminti sa le amintim si cu alte ocazii sa faca asta.

Un mesaj important pentru toti cei care nu si-au depus pana acum declaratia de venit: acum e mult mai simplu sa o trimiti la administratia financiara, pentru ca o poti depune direct la posta, in anumite filiale BCR sau in magazinele  Romtelecom  din Bucuresti. (de aici)

4 Comments »

 1. Multumesc Ionut ca ai vazut si ai zis. Imi vine sa ies din online si sa ma pun in offline, cu o pancarta le universitate, in care sa scriu doar: ganditi-va cum o sa foloseasca primaria ai vostri 2%. Atat:)

  Comment by another cherry — May 6, 2010 @ 10:40 am

 2. Sa stii ca sumele sunt destul de mari. La un salar mediu de 2000 lei, ai 40 lei pentru o cauza nobila. Pe an = 480 lei. Asta inmultit cu cateva zeci de mii de persoane (in cazul SMURD) rezulta o suma frumusica de tot. Chiar si pentru un ong mic, 480 lei * 100 persoane = 48.000, o suma imensa.
  Din cate stiu banii acestia se dau la sfarsitul anului fiscal toti odata, deci cu atat mai mult sunt foarte utili acei bani

  Comment by steiul — May 6, 2010 @ 2:08 pm

 3. Ma rog, asta daca iei in calcul persoanele angajate cu carte de munca, la care nu stiu daca impozitul platit de angajat este chiar de 100% pentru ca vorbim practic de 2% din impozit, nu de 2% din venit…

  Comment by clickio — May 6, 2010 @ 5:38 pm

 4. Eu directionez catre GIA,(gia.org.ro) o organizatie in care am incredere si care se ocupa cu sterilizarea si plasarea in adoptie a cainlilor comunitari. Plus salvarea animalelor ranite etc. Sunt niste fete minunate acolo, care vin cu bani de-acasa.

  Comment by marie jeanne — May 6, 2010 @ 5:43 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu