post Vrem trotuarele inapoi!

June 15th, 2010

Insemnare despre: social — clickio @ 10:36 am

Din toti locuitorii planetei, ai tarii, si ai fiecarui oras in care locuim, ne putem imparti si suprapune in functie de mijloacele de deplasare pe care le folosim: cativa suntem biciclisti, cativa soferi,  unii dintre noi si una si alta, dar cu totii suntem si pietoni, fie zilnic, fie ocazional. Si daca fiecare din categoriile specializate are deja luptatorii ei, pentru pietoni si trotuarele lor inca nu lupta nimeni, desi asta ne afecteaza pe toti. Si pe cei care mergem zilnic pe jos, si pe cei care mergem ocazional, si chiar si pe cei care nu calca niciodata pe trotuar, pentru ca tot vor fi afectati de catre cei care mergeau inainte pe trotuare care acum nu mai exista si sunt obligati sa mearga pe strada.

E un cerc vicios, mai multa strada presupune mai putin trotuar, si asta nu poate duce decat la mai mult mers cu masina, in detrimentul mersului sanatos pe jos. Si de aceea cred ca trotuarele ar trebui sa fie prioritare in mentinerea si dezvoltarea infrastructurii locale.

In loc sa aderam la tendinta moderna de a stimula traficul pietonal ai nostri se chinuie sa-l sugrume. Masinile parcheaza pe ele nederanjate decat ocazional de cate un sticker bikewalk lipit de biciclistii radicali. Pistele noastre de biciclete tot pe trotuar au ajuns desi nu ne-a intrebat nimeni cum ar fi mai bine sau cum ar vrea biciclistii (eu prefer asfaltul unor piste incomode insa conform codului rutier in zonele cu piste pe trotuar nu ai voie pe strada.)

Ultima nesimtire, cea la care voiam sa ajung, e extinderea unor baruri terase si pizzerii peste trotuar in locuri in care aproape nu mai ai loc sa treci. nu dau nume, din respect fata de subordonatii nevinovati ai localurilor respective, insa cine merge de la universitate la unirii o repereaza rapid pe cea mai recenta pizzerie care a ocupat trei sferturi din trotuar.

N-are rost sa ma arunc in declaratii cum ca si-au pierdut in client, sau ca le voi spune despre asta tuturor. Ceea ce am sa fac totusi va fi sa le scriu o scrisoare in care sa-mi exprim nemultumirea. Si poate or sa le scrie si altii, si altii, in asteptarea unei “actiuni organizate de cerere a trotuarelor inapoi”.

Vrem trotuarele inapoi sau nu?

4 Comments »

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ionut Oprea, Alexandru Burlacu. Alexandru Burlacu said: RT @clickio: Vrem trotuarele inapoi! http://bit.ly/dCGMH6 [...]

  Pingback by Tweets that mention Vrem trotuarele inapoi! | Ionut Oprea -- Topsy.com — June 15, 2010 @ 10:56 am

 2. da! vrem trotuarele inapoi! :)

  Comment by Poison — June 15, 2010 @ 11:28 pm

 3. cea cu extinderea teraselor si barurilor afecteaza destul de mult si in plus, nu vad care e placerea sa bei sau sa mananci si sa treaca lumea pe langa tine :|

  Comment by Iepurasul Isteric — June 16, 2010 @ 5:48 pm

 4. Si cine ne da trotuarele inapoi? Oprescu? Ha ha.

  Comment by George — June 17, 2010 @ 9:55 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu