post Zoso si hipsterii

August 4th, 2010

Insemnare despre: internet — clickio @ 12:03 pm

Am comentat la articolul lui Zoso despre proiectul lecturi urbane, dupa ce am citit cateva din cele peste   140 150 160 170 180 190 de comentarii pe care le-a generat. Imi place ce-a iesit, si in discutia aprinsa de ieri, si in comentariul meu, asa ca vi-l ofer in intregime si aici, UNCUT & UNEDITED:

Cu rusinea de rigoare ca vad abia azi discutia, imi permit urmatoarea parere:

Da, multe din actiunile interesante, sa le zicem pozitive, care se intampla la noi, exploateaza si moda, coolness-ul, sau mai nou,”hipstareala”. E normal, si nu cred ca se intampla doar la noi. How much hipster can you pack into a Jazz?:)

Eu zic ca nu e rau, nu e gretos, cum i se pare lui Fluture(nu-i pun link, ca nu vrea trafic:) ). Fiecare poate alege cata hipstareala suporta si in consecinta, la care din ele participa sau nu. Unii au o limita foarte joasa a suportabilitatii, si nu pot participa la niciunul, e o extrema care trebuie acceptata.

Ceea ce e insa clar e ca ele au un efect. Intr-o perioada in care noi mai mult “gandim nu citim” mi se pare de sustinut orice actiune care stimuleaza cititul, ca e “lecturi urbane” sau “schimb de carti”. Biciclismul, la fel. Ecologia, la fel. Toate cresc in cifre si e bine ca se intampla asta.

E ceva gresit in ce sustine fiecare din ele? Nu. Exploateaza hipsterii? Desigur. Toate. Permanent. Pentru ca sunt un public activ care consuma, se implica, se entuziasmeaza, participa, semneaza, doneaza, etc.

Acum, din toata valva asta, sper sa ramanem cu totii cu ceva. E clar ca incepe sa se infiripe un fel de culture clash intre hipsteri si “ceilalti”, hipster is the new hippie, iar Zoso a jucat rolul de a-i asmuti unii catre ceilalti, lucru care, ca de obicei, i-a iesit. :) GG.

Eu nu cred ca vai, X ar trebui sa se schimbe, ca Y a gresit, etc. NU. Nimeni nu a gresit si nu a pierdut nimic niciodata atata timp cat a invatat cate ceva din asta. Insa trebuie cu totii sa fim constienti, cu ocazia articolului asta, de acest mic culture clash si sa actionam pe viitor in consecinta.

Si va urez “decat” MARE ATENTIE tututor la diferenta dintre dialogul de idei si atacul la persoana.

10 Comments »

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ionut Oprea, ImpreunaReusim. ImpreunaReusim said: RT @clickio: Culture clash in .ro: hipsters vs the others (comentariu pe baza articolului lui Zoso): http://bit.ly/hipstero [...]

  Pingback by Tweets that mention Zoso si hipsterii | Ionut Oprea -- Topsy.com — August 4, 2010 @ 12:25 pm

 2. Cred că proiectul Lecturi Urbane este doar un concept şi ca orice concept nu are finalitate directă. Am să exemplific cu maşina concept. O creează cei de la design, cei de la motorizare pun pe pe ea tot ce e mai bun la cercetare, iar facilităţile sunt uneori futuriste, ca să nu spun ciudate. O asemenea maşină concept nu va deveni niciodată producţie de serie, însă anumite componente se vor regăsi într-un viitor model cu desfacere pe piaţă.
  La felul în care decurge acum, a se reţine că nu am spus evoluează, Lecturi Urbane este doar un concept care dă bine, face zgomot pe twitter, apare în top 5 hashtaguri, dar finalitatea este ezitantă.
  Ca şi tine, eu cred că lectura este nu neapărat ceva intim, dar e ceva pe care nu-l afişezi în tramvai, metrou şi altele de genul acesta. Şi mai cred că nu te poţi concentra în spaţiul public la ceea ce citeşti . Şi atunci cei care participă la proiect, să-mi fie scuzată expresia, MIMEAZA lectura, ceea ce te duce cu gândul la un fals. QED.
  PS Este un comentariu pe care l-am scris aseară la un articol tot pe tema lecturilor. Totusi cred ca mersul cu bicicleta nu presupune atenţia pe care o solicită lectura unei cărţi. Dacă se admit link-uri o să pun aici adresa articolului care mi s-a părut bine scris şi argumentat.

  Comment by Marieta — August 4, 2010 @ 4:35 pm

 3. Salut, Marieta,

  Sa zicem ca ar fi doar un concept, prin buzz-ul pe care-l face nu crezi ca are un efect pozitiv? Reaminteste celor pe care-i atinge, online si offline, sa mai citeasca. Publicul nu sunt participantii, ci privitorii, trecatorii.

  Eu nu ma afisez neaparat citind, insa uneori mai citesc si in locuri publice. Iar cei care participa la LU nu mimeaza, desi e un joc dublu: sa citesti si in acelasi timp sa observi reactiile celorlalti. Daca le poti face simultan, e ca si cum ai citi ascultand muzica. Evident, unii pot simula, insa nu mai mult decat media simularii din orice alta activitate (noi am inventat proverbul ala: “noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc, nu?”)

  Poti pune linistita link, chiar m-ai facut curios.

  Comment by clickio — August 4, 2010 @ 4:41 pm

 4. Articolul http://daimon.me/blog/2010-07-18/orasul-nu-citeste/ este urmarea unei mici dispute pe care autorul a avut-o cu cei care au organizat lecturile la Timişoara. Nu, n-am participat, iar combatanţii sunt muuuult mai tineri decât mine. Pe unii i-am întâlnit la singurul eveniment la care am participat, care a reunit foarte multă lume din online şi care a contribuit la salvarea vieţii cuiva. Diferenţa de vârstă nu se potriveşte cu proiectele lor care sunt extraordinare. Eu sunt doar un comentator.

  Comment by Marieta — August 4, 2010 @ 4:50 pm

 5. Am participat la 1-2 editii lecturi urbane in metrou. A fost fain, lume multa, citit sau mai putin citit, carti faine, persoane interesate si interesante. Insa timpul nu-mi permite sa merg la toate editiile, dar eu fac lecturi urbane aproape zilnic – cand ies din casa si merg la birou sau prin alte parti ale Bucurestiului. Circul cu RATB-ul, metroul sau chiar si pe jos.

  Cred ca asta e finalizarea acestui proiect. Nu sa strangem sute de oameni la un eveniment, ci fiecare dintre noi, cei care sustinem proiectul, sa facem un propriu eveniment lecturiurbane in jurul nostru.

  Nu stiu cati dintre cei prezenti la astfel de evenimente citesc si in afara lor. Sunt convins ca foarte multi, dar la fel de convins sunt ca multi ajung acasa si pun cartea in biblioteca si se asterne praful pana la urmatoarea editie…

  Recunosc ca eu n-am putut sa citesc in cadrul celor 1-2 editii la care am participat. Ori am facut fotografii, ori nu m-am putut concentra din cauza zumzetului si a faptului ca trebuia sa fii atent si la cei din jur…

  Comment by sorin — August 4, 2010 @ 4:58 pm

 6. [...] E ceva gresit in ce sustine fiecare din ele? Nu. Exploateaza hipsterii? Desigur. Toate. Permanent. Pentru ca sunt un public activ care consuma, se implica, se entuziasmeaza, participa, semneaza, doneaza, etc.” (clickio.ro) [...]

  Pingback by De ce Lecturi Urbane? | Oraşul citeşte – Lecturi Urbane — August 6, 2010 @ 10:09 pm

 7. [...] E ceva gresit in ce sustine fiecare din ele? Nu. Exploateaza hipsterii? Desigur. Toate. Permanent. Pentru ca sunt un public activ care consuma, se implica, se entuziasmeaza, participa, semneaza, doneaza, etc.” (clickio.ro) [...]

  Pingback by De ce Lecturi Urbane? | Adrian Ciubotaru — August 6, 2010 @ 11:43 pm

 8. iti postez o parte din comentariul de pe blogul lui Sorin Tudor.

  Proiectul e misto, tamtam-ul si euforia din jurul lui mi se par extrem de superficiale.

  Ne traim viata din flashmob-uri in flashmob-uri. Iar intre ele scriem pe blog, pe twitter, pe facebook despre asta. Pana la urma, ajungem sa consumam mai mult timp “comunicand despre” decat realizand efectiv.

  Da, imi plac initiativele proaspete. Dar nu atunci cand sunt mediatizate peste masura. Pentru ca nu-mi mai dau seama care e scopul initial initiatorilor: sa faca proiectul sau sa comunice despre el pentru a-si hrani ego-urile. Pentru mine, cand ajung sa-mi pun intrebarile astea despre un proiect, ceva nu e in regula. Poate cu mine, dar poate si cu proiectul.

  Comment by Fluture — August 8, 2010 @ 5:50 pm

 9. Ai dreptate, intr-o tara in care majoritatea nu se mai entuziasmeaza despre nimic, si care-si trateaza senzatiile cu stiri de ora 5, minima populatie activa se supra-entuziasmeaza cu orice initiativa pozitiva, si uneori forma acopera fondul, alteori chiar lipsa lui.

  Insa hai sa lucram cu asta pentru a le ajuta sa-si revina, nu pentru a le omori in fasa, pentru ca daca si initiativele astea rateaza, nu mai ramane nimic de salvat in tara asta :)

  Comment by Ionut Oprea — August 9, 2010 @ 10:55 am

 10. Cum naiba am ajuns să comparăm fenomenul hippie cu toate porcăriile? Din fenomenul acela au apărut lucruri pozitive, Lennon, Hendrix, Joplin, Watergate şi multe altele…acum din fenomenul celălalt ce apar…Lecturi Urbane, unde se citeşte cu ochelarii de soare pe ochi şi note crescute pe bar, că na, cafeaua nu are gust dacă nu costă 20 lei? Fenomenul ăla este generat de nişte indivizi care nu mai au identitate, prinşi între cultura multinaţională şi interpretatea greşită a propriei sexualităţi. Pana mea…au nevoie să inventeze ceva şi cel mai aproape este inutilul şi supra-evaluatul.

  Comment by DeMaio — August 19, 2010 @ 10:24 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu