post Pe urmele datelor oficiale despre folosirea internetului in Romania

October 12th, 2010

Insemnare despre: comunicare,internet — clickio @ 7:43 am

Ca tot suntem in 12, tineti minte ca am avut candva “12 milioane de utilizatori de internet in Romania”?:) In urma cu aproape 2 ani, pe 21 octombrie 2008:

Numarul utilizatorilor de internet din Romania a atins pragul de 12 milioane de persoane la sfarsitul lunii martie, reprezentand o rata de penetrare de 53,9%, piata locala urcand pe locul opt in Uniunea Europeana (UE), inaintea Portugaliei si Suediei, potrivit unui studiu al InternetWorldStats.

(din ZF via Mediafax)

Asta pentru ca nimeni n-a verificat la MFX informatia, nici ulterior la ZF. Am incercat sa explic la momentul respectiv cauza confuziei si cine vrea sa aprofundeze subiectul ar trebui sa (re)citeasca si Ce este capul de utilizator de internet?

Astazi am descoperit sursa cel putin din momentul actual a informatiilor din site-ul InternetWorldStats, care, asa cum spuneam si in 2008, e un mic publisher specializat pe informatii despre internet, publica informatii pe astfel de site-uri de nisa pentru a vinde publicitate pe ele, nu isi asuma nici o responsabilitate  fata de continutul publicat si nu este in nici un fel un reprezentant oficial sau vreun garant pentru informatiile oferite.

Datele pentru Romania, pe care vi le ofer mai jos, sunt preluate de pe site-ul ITU, International Telecommunications Union, organism al ONU, care, asa cum declara pe site, le preia de la guvernele membrilor ONU, direct sau prin  intermediul autoritatilor nationale de autoreglementare, la noi ANCOM. Asta cel putin teoretic, pentru ca daca datele lipsesc, le completeaza ei:)

The ITU’s Market Information and Statistics (STAT) Division collects its Telecommunication/ICT data directly form governments by means of an annual questionnaire that is sent to the government agency in charge of telecommunications/ICT. This is usually the Ministry or the regulatory agency. The STAT Division verifies and harmonizes data, carries out research, and collects missing values from government web sites and operators’ annual reports, particularly for countries that do not reply to the questionnaire. Market research data are also used to cross-check and complement missing values.” (de aici)

Vreau sa incerc ca, pana la sfarsitul anului, sa aflu sursa acestor date si modul in care au fost colectate si raportate. Poate in felul asta vom avea consens si asupra cifrei oficiale de utilizatori de internet in Romania sau macar vom avea explicatii pentru diferente. Oricum, procentul de 36% l-am vazut si intr-un studiu de anul trecut al Comisiei Europene (mai are cineva linkul? Bogdan?)

Romania – ICT Statistics 2009
Population 21’274’730
GDP$ [2008] 195’918’221’516
Fixed telephone 24.97
Mobile cellular 119.28
Mobile broadband 26.15
Internet users 36.60
Fixed broadband 13.18
Households with computer 45.66
Households with Internet 37.95

Asadar, conform cifrelor de mai sus, ar trebui sa avem 7.786.551 de utilizatori de internet pentru 2009.

3 Comments »

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ionut Oprea, Marius Sescu. Marius Sescu said: RT @clickio: Pe urmele datelor oficiale despre folosirea internetului in Romania (semi-EVRIKA!:) http://bit.ly/alOFTQ [...]

    Pingback by Tweets that mention Pe urmele datelor oficiale despre folosirea internetului in Romania | Ionut Oprea -- Topsy.com — October 12, 2010 @ 9:24 am

  2. Pai 7 virgula ceva (nu mai stiu exact) iti ies si din SATI. Nu e ca si cum ar fi fost vreo cifra ascunsa, zic.

    Comment by Costin — October 12, 2010 @ 8:01 pm

  3. E de bine?

    Comment by utiscinteianu — October 16, 2010 @ 9:00 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu