post Sfarsitul pirateriei: Am castigat. Insa lacomia continua sa infecteze.

November 29th, 2010

Insemnare despre: internet — clickio @ 4:08 pm

Prima parte a titlului nu-mi apartine, e citat din ultima editie a revistei WIRED, o revista care pana acum aproape ma impingea spre piraterie, din cauza preturilor foarte mari practicate de magazinele care o vand in Romania(de 3 ori mai mari!!!).  Acest citat, in original, cuprinde esenta unui articol despre industria muzicala, care arata ca acum cand e mai usor si mai ieftin sa cumperi decat sa piratezi, pirateria nici nu mai are rost. La fel cum WIRED e doar 2.99 euro pt iPad, cu facilitati interactive bonus.

Efectul secundar al pirateriei a fost pana acum presiunea asupra industriilor bazate pe proprietate intelectuala (muzica, film, software, media) pentru a micsora preturile si a gasi modele de consum care sa reduca presiunea financiara asupra consumatorului si sa faca achizitia mult mai usoara si cu cat mai putine nabadai. Ceea ce acum avem, deci putem trage linie si spune ca obiectivul a fost atins:

Acum exista magazine online de unde poti cumpara MP3-uri la bucata, pretul deja a ajuns suficient de mic pentru a-ti permite sa cumperi instant si sa te concentrezi pe a produce mai multi bani decat sa pierzi timpul cautand continut fara licenta pe canale oneroase.

Software-ul de baza pentru o statie de lucru te costa cateva ore de munca(fie direct pentru a le plati pe cele care costa, fie pentru a le instala/invata/pt a-i invata cu altii/pt a rezolva problemele de compatibilitate a celor gratuite). Ma intreba cineva de ce costa suitele Adobe mii de euro, si le-am raspuns: simplu: asta e costul catorva ore de munca folosindu-le, pentru ca munca unui designer poate fi destul de scumpa. Extrapoland, nimeni din cei care folosesc in scopuri comerciale un calculator nu ar trebui sa foloseasca scuza pretului. In general, costul unui software poate fi acoperit de cateva ore de munca, asta e si ratiunea pentru care au fost create, sa muncesti pe ele.

Credeam ca marea cauza a pirateriei de orice fel in Romania este saracia. Insa regret ca am putut fi atat de naiv. Cand un film costa 5 lei in centrul Bucurestiului (da, la Patria, miercurea, in cadrul programului Orange Wednesday, cu 2 bilete la pret de 1), la fel si o aplicatie pe un Iphone/iPad, la fel si un film vazut online pe muvix.ro, si chiar mai putin, o melodie descarcata legal prin iTunes sau de pe alte magazine online, e clar ca nu saracia e problema.

Ci lacomia. Una din intrebarile pe care le-am auzit a fost: “Da, dar eu acasa descarc zece filme si le vad pe toate”. Daca faci asta, poate e ceva in neregula cu timpul tau liber, nu? :) Lacomia e motivul pentru care inca se mai pirateaza in Romania, in conditiile in care, repet: daca vrea, aproape oricine poate acoperi costul unui software in cateva ore de munca. Lacomia te face sa vrei sa ai zeci de programe pe calculator pe care sa le folosesti o data pe luna, lacomia te face sa piratezi mereu ultimele versiuni pentru fiecare software doar pentru a fi “la zi”, sa descarci ilegal zeci de filme si sute sau chiar mii de melodii, pentru ca (inca) poti.

Lacomia e cel mai mare risc al pirateriei, despre celelalte puteti citi aici.

9 dec: A scris si Florin Grozea despre sfarsitul pirateriei in industria muzicala.

7 Comments »

 1. Sa inteleg din asta ca tu primesti 800 euro pe cateva ore de lucru la un design ? In Romania ?!? Poate sunt unii care sunt platit asa, dar ii numeri pe degete, marea majoritatea face banii aia in luni intregi de munca. La salarii de 2-5 mii euro cum sunt in multe tari da, e ok sa dai 800 de euro pe un soft, dar in Romania unde salariul mediu de 300-400 euro nu e ok sa dai 2 salarii pe un soft.

  Comment by Zoli — November 29, 2010 @ 6:32 pm

 2. [...] This post was mentioned on Twitter by Ionut Oprea and Stefan Murgeanu, Patrick de Hillerin. Patrick de Hillerin said: nu sunt neparat de acord, dar imi apara interesele http://tinyurl.com/3537zfx [...]

  Pingback by Tweets that mention Sfarsitul pirateriei: Am castigat. Insa lacomia continua sa infecteze. | Ionut Oprea -- Topsy.com — November 29, 2010 @ 6:44 pm

 3. Salut, Zoli. Nu, nu sunt designer, insa un layout bun pentru o pagina web, fie ea minisite sau site cu cateva pagini, porneste de la cateva sute de euro si se termina la cateva mii, depinde de nivelul de complexitate al lucrarii.

  Am platit sute de euro pe astfel de elemente de design.

  In plus, softurile profesionale se adreseaza companiilor, nu neaparat specialistilor care lucreaza acolo. Iar ca freelancer, trebuie sa-ti reduci costurile deci ai de ales intre a te angaja, a face suficienti bani pe cont propriu pt programe profesionale, si a folosi alternative, mai ieftine sau chiar gratuite. Toate variantele astea au avantaje si dezavantaje.

  Comment by clickio — November 29, 2010 @ 7:18 pm

 4. glumesti…
  daca te referi al muzica e ok.
  nu ai spus insa ca banii cei mai multi dintr-o melodia nu ii ia autorul ci producatorul.
  inteleg ca ala are costuri dar nu inteleg de ce priocentul cantertului so compozitorului este atat de mic…

  la softuri probleme e cu dus si intors. pt ca., oricum ai intoarce problema, cel care face softul ia o cantitate infima din banii pe care ii merita.
  si, ca sa fiu sincer 300-1000 doalari/euro e cam mult pt un soft…

  nu mai descarc muzica de cate exista youtobe…

  voi plati pentru muzica descarcata daca stiu ca ca banii aia merg diorect la autor. pt ca ala face muzica.

  Comment by feroviarii — November 30, 2010 @ 2:47 pm

 5. IMHO, nu e vorba nici de piraterie, nici de lacomie, nici de saracie.
  Piraterie nu e, ca ala e termen de marketinc.
  Lacomie nu e, ca peste tot in lume e la fel.
  Saracie iara nu e, ca preturile sunt cit de cit OK (desi aici cred ca sumele alea pot fi accesibile pt tine, daca ma gindesc la un amic dintr-un judet de provincie, care nu are cinematograf, nici viteza buna la net – dar un salariu de 800 de RON…)

  Problema este intreg sistemul de copyright care a fost intors pe dos de dezvoltarea Internetului si tot opereaza cu concepte antice intr-o lume supratehnologizata, unde accesul la opere este regula si nu exceptia.

  Tanti comisar Kroes a zis destul de bine:
  But copyright is not an end in itself. Copyright exists to ensure that artists will continue to create. Yet we see more and more often that it is not respected. In some sectors, the levels of piracy demand that we ask ourselves what are we doing wrong. We must ensure that copyright serves as a building block, not a stumbling block.

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/10/619&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

  In loc sa plingem ca nu se respecta copyright-ul, ar trebui sa ne gindim daca nu cumva este ceva gresit fundamental cu modul cum este construit. (asta nu inseamna ca toti creatorii nu trebuie recompensati, ci probabil in alte modalitati)

  Comment by Bogdan — November 30, 2010 @ 2:51 pm

 6. “In plus, softurile profesionale se adreseaza companiilor, nu neaparat specialistilor care lucreaza acolo. Iar ca freelancer, trebuie sa-ti reduci costurile deci ai de ales intre a te angaja, a face suficienti bani pe cont propriu pt programe profesionale”

  Dar nu iei in calcul anumite aspecte:
  - ca sa ajungi sa stii sa lucrezi cu un program de genul photoshop la un nivel unde poti face bani cu asta iti trebuie luni daca nu chiar ani de exersat
  - poti incasa sute, poate chiar mii de euro pentru un design profesionist si complex, problema e punctul de mai sus si faptul ca acel design nu iti ia nici intr-un caz cateva ore cum ziceai in articol, ci zile, saptamani si cateodata chiar luni.
  - cate firme angajeaza un designer care nu a intrat niciodata in photoshop pentru ca nu are bani sa il cumpere ?
  - cum strangi bani ca sa cumperi programul daca nu ai obiectul muncii ?

  Nu zic ca nu e ok sa platesti pentru un program de genul photoshop, din contra, dar in 90% din cazuri poti face asta doar dupa mult timp dupa ce il folosesti (bineinteles daca nu cumva plateste mama si tata), lucru ce s-ar schimba daca ar fi la un pret mai decent. (precizare: decent pentru salariile noastre, pentru salariile americanilor nu e un sacrificiu chiar atat de mare).

  Comment by Zoli — December 1, 2010 @ 5:09 am

 7. Apropo de piraterie, http://www.nationmaster.com/graph/cri_sof_pir_rat-crime-software-piracy-rate

  Comment by Mihai Voiculescu — December 29, 2010 @ 5:21 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu