post Concursul, criticii, monștrii și premianții – gânduri dupa Roblogfest 2011

March 28th, 2011

Insemnare despre: comunicare,internet — clickio @ 8:33 am

Concursul

Toate concursurile de industrie suferă în România de slabă participare, sau de subparticipare cum îi spun eu. Adică în majoritatea categoriilor gradul de participare al principalilor actori este suficient de redus cât să nu dea rezultate reprezentative la nivelul pieței.

Asta și pentru ca unii au orgolii prea mari sa “se măsoare” cu alții pe care ii consideră ‘nevrednici’ de compania lor. Și boala asta e tare molipsitoare, se reciprocizează acut și se ia mai rapid ca o răceală, chiar și fără atingere. “Orgoliorănita” e în floare, mai ales pe bloguri.

Cineva din afara fenomenului ar putea să vadă în noi toți un grup de loseri. Cei care n-au participat au pierdut din start prin neparticipare, cei care au participat si n-au câștigat, n-au fost în stare, iar dacă ar fi întrebat în jur despre multe din blogurile câștigătoare și n-ar fi știut lumea de ele ar fi tras concluzia că suntem cu toții loseri pentru că avem astfel de ‘vârfuri’ de care n-a auzit nimeni. Bine că am fost doar noi între noi:)

Premianții (lista e aici)

Trăim într-o lume de eșantioane care se învârt în mișcare browniană. Fiecare suntem definiți de propriul eșantion de experiențe. Cum și eșantionul de specialisti din juriu este aleator (atentie, nu zic ca e bun sau prost, ci doar aleator), evident că și rezultatele acestei jurizări pot fi surprinzătoare pentru diverse eșantioane de bloggeri și cititori.

Eu dacă mi-aș compara opțiunile personale cu cele ale juriului și ale votanților, ar trebui să spun că ne potrivim doar în vreo 3-4 locuri. Dar poate așa se separă business-ul de distracție.

Oricum, trebuie să felicit Headvertising pentru blogul de agenție și pe Imperator Travel pentru noul blog pe .ro și premiul pentru cel mai bun blog de turism.

Criticii

Se vor distinge câteva categorii de comentatori ai RBF 2011:

- cei care s-au bucurat de experiență, printre care mă număr și eu
- cei implicați într-o măsură în organizarea sau promovarea RBF, care se simt obligati să aplaude, chiar dacă n-au vazut cartonul cu “acum aplaudați”.
- cei care n-au câștigat sau ale căror opțiuni nu s-au suprapus peste părerea juriului.
- cei care oricum n-au participat însă care abia așteptau să își poată exprima părerea de hateri.

Un RBF fără critici n-ar fi nimic, mai ales că Dragoș știe cum e la noi raportul dintre succes și cantitatea de carne din frigider:)

Înapoi la concurs

Să revenim, ce înseamnă un concurs? Înseamnă că accepți să te supui unor reguli, unor criterii, unor decizii ale juriului sau unei măsuri, cum a fost în categoriile nejurizate, a abilității de a-ți determina cititorii să te voteze.

E o măsurare de ego, până la urmă.

Ce e important, după orice alt concurs de genul ăsta, e să nu creeze monștri. Performanța în blogging rămâne aceeași: abilitatea de a-ți crea o audiență și o comunitate activă atât pe blog, cât și în afara lui. Roblogfest nu a măsurat neapărat asta, mai ales că de vreo 2 ani încoace unele bloguri își fac chiar ‘campanii’ pentru a câștiga.

Monștrii

Monștrii pe care îi poate crea sunt situații în care deciziile de selectare a bloggerilor pentru o campanie restrâng criteriile de performanță la câștigarea unui astfel de concurs. Sau, cum se mai întâmplă, la poziția unor bloguri în zelist. Se mai întâmplă și cu topurile zelist asta și e contraproductiv.

În final

Atâta timp cât înțelegem că e doar o măsurare de ego și o tratăm ca atare, atâta timp cât nu creează monștri, atâta timp cât ne-am distrat la petrecerea de premiere, să ne fie de bine și să ne mai vedem.

Mulțumim Dragoș Novac pentru organizarea edițiilor de până acum, mulțumim tuturor blogurilor că există, mulțumim CARO Hotel pentru curajul de a găzdui gașca de bloggeri, mulțumim celor care ne-au primit butoanele de Like (mai avem la birou, când aveți drum prin Centrul vechi vă așteptăm în vizită) și tuturor pe care i-am ratat.

Vă mai recomand pe aceeași temă și:

Roblogfestul meu (2011) - Elena Cîrîc
Fotografiile lui Dragos Asaftei
Punctele lui Zoso despre RBF
Rezumatul spumos al lui Andrei Crivăț (cu diacritice, da?:P )
Comentariile lui Sescu.Marius Sescu.
Articolul despre RBF cu care se lanseaza in blogosfera Cosmin Tudoran (va recomand si blogu-i de fotografie)
Articolul lui Sebastian Bârgău
Prima parte din amintirile Groparului despre RBF 2011

iar lista e deschisă :)

3 Comments »

  1. [...] Ionuţ şi doamna lui ne-au dus la Trattoria Il Calcio; la ei am mâncat prima salată Caesar din viaţa mea, iar acum pe cea de-a doua. Foarte yummy, săru’mâna pentru masă! [...]

    Pingback by Denisuca – nevastă de Coşmar » Despre RoBlogFest 2011 — March 28, 2011 @ 6:13 pm

  2. am participat in 2010 si a fost un bullshit – parerea mea. in puii mei. reteaua literara pe locul 52. haida de ! unde mierda sunt criteriile de valorizare cand majoritatea celor din “top” au sucombat sau au un trafic minuscul ?

    Comment by Gelu Vlasin — April 7, 2011 @ 6:32 pm

  3. A fost o experiență interesanta

    Comment by SALCEANU ALEXANDRU — October 3, 2014 @ 2:57 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu