post Adevăratele cifre Eurostat și presa pesimistă

December 15th, 2011

Insemnare despre: internet — clickio @ 9:27 am

Faceți următorul exercițiu: luați o pauză de presă tabloidă suficientă pentru a scăpa de starea de spirit pe care v-o insuflă, și apoi, doar după ce a trecut suficient timp, citiți-o din nou. Veți vedea cât de morbidă, pesimistă și negativistă a ajuns și veți putea avea și o perspectivă diferită asupra știrilor. Precum cea de mai jos.

Ieri Eurostat, biroul oficial de statistică al Uniunii Europene,  a publicat câteva  cifre la zi privind accesul cetățenilor din EU 27 la internet(link către PDF). Aceste cifre fac parte dintr-un studiu mai amplu despre folosirea internetului și a tehnologiei informației.

Conform acestora, în 2011, 47% din gospodăriile din România au acces la internet, o creștere semnificativă față de anul 2006, când doar 14% aveau. Bulgarii, de exemplu, au pornit de mai sus în 2006, de la 17%, si au ajuns sub noi, la doar 45%.

OK, media pe țările EU 27 este de 73% însă vorbim de țări printre care multe aveau încă din 2006 o penetrare mai mare decât avem acum. Pe acestea nu le putem ajunge ușor, să fim realiști și să nu ne panicăm aiurea.

La penetrarea conexiunilor broadband, conform studiului ăsta, stăm prost. Cred că e ceva metodologic la mijloc, pentru că mie mi se pare exagerat de mică această cifră în comparație cu penetrarea totală. Probabil persoana care “era acasă” și a răspuns nu prea știa ce înseamnă “broadband”?:)

Un alt indicator livrat de Eurostat este “procentul persoanelor între 16-74 de ani care nu au folosit niciodată internetul”.Acesta a scăzut, la noi, de la 74% în 2006, la 54% în 2011. Mie nu mi se pare o tragedie. Într-o țară cu o proporție similară de populație rurală mie nu mi se pare că stăm prost, mai ales că nici în urban acoperirea nu e de 100%. Asta înseamnă că, dimpotrivă, există o penetrare a internetului și în rural, care acoperă cumva proporția “urbanilor fără internet”.

Mai zice studiul că doar 13% din total au cumpărat pe internet în ultimele 12 luni (asta înseamnă practic în anul 2010). Aici nu comentez pentru că sunt ale bloguri tematice (emag, Liviu?) care pot avea un punct de vedere mai relevant și mai bine informat despre asta.

Nu mă miră însă că doar 15% au folosit/căutat/găsit informații pe site-urile autorităților, sau că doar 8% au completat formulare către autorități prin internet.

Însă, rugăminți pentru toată presa online care scrie periodic despre aceste cifre Eurostat:

1. Prezentați și o perspectivă locală, încercați să vedeți și dacă e dracul atât de negru.

2. Puneți link către informațiile originale, ca să nu le caute cititorii pe Google.

3.  Prezentați cumva și metodologia. Noi, bloggerii, avem libertatea sa o citam, uite-asa:

“The survey covered households with at least one person aged 16-74, and individuals aged 16-74. The main reference
period was the first quarter of 2011. Households were asked about internet access by any member of the household at
home.
Individuals were asked about frequency of internet use and about activities they had carried out on the internet in the
last three months prior to the survey for private purposes, or in the last twelve months for e-government and e-commerce
activities, at home or at any other location.
2. Eurostat, Statistics in Focus 66/2011 “Internet use in households and by individuals in 2011″, available free of charge in
pdf format on the Eurostat web site. The full set  of data can be found in the dedicated section:
http://ec.europa.eu/eurostat/ict under “Data”.
3. Digital Agenda for Europe: http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm
4. Internet user: having used the internet in the last 12 months. “

2 Comments »

  1. Care este adevărul despre acest top care se tot publică de câțiva ani și în care România este pe locul 2 în Europa și pe 5 în lume? http://www.floringrozea.com/2010/11/18/romania-pe-locul-1-in-europa-la-internet-de-mare-viteza/

    Se referă la viteza internetului, nu la numărul de gospodării/oameni care au internet broadband?

    Comment by Florin Grozea — December 15, 2011 @ 8:28 pm

  2. [...] să faci credit pentru casă. Cițiți și celelalte articole scrise de Viorel Ilișoi, merită. Adevăratele cifre Eurostat și presa pesimistă – până la urmă câți români sunt pe internet, 10 milioane sau 7? Dragostea de ziduri [...]

    Pingback by Linkuri de weekend — December 16, 2011 @ 1:00 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu