post Plesu pe Kindle!

February 16th, 2012

Insemnare despre: ecommerce — clickio @ 9:09 am

Eu asta voiam sa scandez saptamana trecuta la protestul #antiACTA.

Piata de ebook-uri in Romania e abia la inceput. Abia s-a nascut. E o piata nou-nascuta, inca nebotezata.

Intreba cineva din sala la WIAD  Bucuresti daca exista estimari despre volumul acestei piete in Romania. Eu cred, de undeva de departe pe dinafara, ca procentul e mult sub 1% si tinde spre zero. Citesc acum o analiza despre piata europeana de ebook-uri care zice ca de exemplu in Germania cifra e de 1%.

Unul din motivele pentru care cifra asta nu va creste curand la noi este ultra-protectia DRM de la Adobe.  Nu suntem singura tara in care magazinele vand carti cu astfel de DRM implementat, dar sper sa nu ramanem ultima. Amazon si-a anexat si piata digitala pe langa cea a divertismentului in format clasic (carti, filme, muzica jocuri) si nu a avut nevoie de DRM pentru asta* si chiar daca foloseste DRM pentru propriile carti, dispozitivele sale accepta carti din orice alta sursa. Incet, incet, se extinde si acapareaza piata locala dupa piata locala. In Germania au lansat anul trecut in aprilie Kindle store localizat, cu 40.000 titluri in limba germana. Nu suntem chiar urmatorii, dar retailerii romani din piata asta au deja un deadline. (DEAD LINE? Get it?)

Motivele pentru care cumperi un ebook de pe Amazon sunt doar cateva:  e foarte simplu (ei au inventat conceptul one-click-buying si Apple de exemplu le plateste licenta pentru ca il foloseste in Appstore), este foarte eficace – ti se descarca si cartea automat, ti se  sincronizeaza semnul de carte pe toate platformele pe care le folosesti, ai posibilitatea sa citesti un prim capitol, ca sa vezi daca-ti place, la fel, livrat automat, si, mai mult, o poti si imprumuta cuiva. Ca heavy-user poti plati abonament anual si sa “imprumuti” o carte pe luna din biblioteca Amazon.

Ce fac magazinele romanesti de ebook-uri ca sa lupte cu Amazon? Vand in continuare exclusiv la bucata, te obliga sa folosesti Adobe Reader cu DRM, nu-ti dau voie sa citesti cartile decat pe platforme care suporta protectia/platforma asta, alungandu-i practic pe cumparatorii celui mai popular e-reader din lume (de sarbatori, e primul care a zburat din rafturi, si la noi si pe-afara). Ce sanse ii dati pietei romanesti de ebook-uri in conditiile astea? Exact.

Asadar, eu vreau Plesu pe Kindle si le recomand celor care vor sa fie in piata ebook-urilor si mai incolo sa se gandeasca bine la asta. Pana atunci, cine sare cu mine?:)

*Ma luase valul si in naivitatea entuziasmului meu am uitat ca si Amazon are un DRM propriu. Insa cred ca si cartile vor lua drumul pieselor muzicale si vom scapa de DRM intr-un viitor apropiat. Doar ca pana atunci eu mi-as dori sa reziste si din magazinele romanesti de ebooks cateva…

7 Comments »

 1. [...] paginilor de Facebook, face parte din boardul IAB și citește mult. Mai devreme un pic scanda Pleșu pe Kindle. 1. Ce citești acum? Dacă nu citești nimic acum-acum, care a fost ultima carte pe care ai [...]

  Pingback by Ce citesc onlinerii: Ionuț Oprea, manager StandOut « Bookaholic — February 16, 2012 @ 10:23 am

 2. Inca o corectie – kindle nu accepta carti din alte surse.

  Comment by Persinaru — February 16, 2012 @ 11:15 am

 3. Waddaya mean? Am cumparat de la O’reilly si am dat drag and drop pe Kindle. Cum nu le accepta?

  Comment by clickio — February 16, 2012 @ 11:47 am

 4. Cine te obliga sa folosesti Adobe Reader? Eu ma alimentez de pe http://ebooks.evobook.ro (da, stiu, nu prea au multe titluri) si nu le-am citit pe reader-ul lor ci pe un Kindle si pe mobil (folosind Aldiko). Eu zic ca incet, incet, se misca si pe la noi lucrurile.

  Comment by Simple — February 16, 2012 @ 1:29 pm

 5. Bineinteles ca accepta si din alte surse, de asta au si crescut atat de mult.
  In rest, ce pot spune, sunt complet de acord cu articolul. Editurile isi sufoca singure piata excluzand suportul Kindle, mai ales ca a fost primul e-book reader distribuit oficial in Romania, din cate stiu eu. Si pe unde umblu eu, prin metrou de exemplu, majoritatea tabletelor pe care le-am vazut sunt Kindle. Eu as plati cu cea mai mare placere pentru carti electronice in romana, atata timp cat toate titlurile actuale si precedente ar fi disponibile in acest format, chiar si cu DRM.

  Comment by gxg — February 16, 2012 @ 1:55 pm

 6. Buna,

  Editurile din pacate sunt obligate inclusiv de detinatorii drepturilor de autor (agentii literare sau autori) sa foloseasca protectie DRM, iar Adobe e in momentul de fata singura solutie compatibila cu aproape toate dispozitivele importante.

  Problema este la Amazon, nu la editurile si librariile romanesti, intrucat in mod intentionat isi pastreaza platforma inchisa (ei au un sistem DRM propriu, pe care nu il licentiaza). Si Apple sunt o platfroma inchisa, insa permit publicarea cartilro romanesti in AppStore. Sute de carti in limba romana sunt deja disponibile pe iBooks, Barnes&Noble, Sony si altii. Insa Amazon nu ne permite sa publicam pe Kindle cartile in limba romana.

  De asemenea Amazon nu permite carti protejate cu Adobe DRM, desi ar putea include aceasta compatibilitate foarte usor.

  Comment by Vlad Puescu — February 17, 2012 @ 3:34 pm

 7. [...] Un punct de vedere interesant al lui Ionut Oprea [...]

  Pingback by Despre piata de carti electronice din Romania si problemele ei | Alin Popescu – blog — February 18, 2012 @ 9:56 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu