post #antiACTA Bucuresti, pe lung

February 13th, 2012

Insemnare despre: internet — clickio @ 12:37 pm

Am ajuns devreme la protestul #antiACTA de sâmbătă, pentru că auzisem de la Bogdana că se mutase ora de începere a protestului. La 15.45 am avut impresia că se va derula în fața Teatrului Național, spațiu deja bătătorit de protestele de la începutul anului. Eram aproape dezamăgit văzând că aici câțiva copii cu două pancarte erau întrecuți de cei 50 de protestanți împotriva sistemului, mult mai diversificați în mesaj.

Dezamăgirea mi-a trecut când am văzut că de fapt protestul căruia aveam de gând să mă alătur se întâmpla, de fapt, pe trotuarul celălalt al bulevardului. Era deja 16.05 și începusem să fim deja câteva zeci și “la fântâni”, pe trotuarul din fața Facultății de Arhitectură. Odată cu noi, au venit și câțiva protestanți pregătiți cu o melodie care făcea legătura între cele două proteste, #antiACTA și #antiBăsescu. “Pentru asta mergeți dincolo”, protestau unii antiACTiviști. “Eu vin aici de o lună de zile”, se apăra protestatarul universal. “”Tu știi cine a semnat tratatul ăsta? Știi? Cine știe? Sebastian Bodu l-a votat!”, a mai zis înainte să se piardă în mulțime.

Pe la 17 când a început să vină grosul protestanților anti-ACTA, deja începusem să îngheț. Făcusem turul tuturor pancartelor și a elementelor de semnalizare folosite de protestanți și mă gândeam cum să interpretez faptul că nu cunosc pe nimeni în grupul care se făcea din ce în ce mai mare, fiind din ce în ce mai greu să ajungi dintr-o parte într-alta a mulțimii. Într-un final, am descoperit-o pe Bogdana, cu care am vorbit despre creativitatea acestor proteste și despre potențialul comercial al acestor acțiuni.

E clar, protestul e noul flashmob, noua formă de coagulare socială, de implicare și chiar de stimulare a creativității. Rețeaua neuronală de protestanți îngrămădiți unii într-alții de vremea care “n-a ținut cu ei” au creat câteva expresii virale, din care majoritatea încăpeau într-un tweet, iar Bogdan Manolea le-a și adăugat pe contul său de Twitter pe unele din cele mai bune.

După ce Bogdana s-a fofilat, am rămas cu Alin Popescu și cu Bogdan Manolea. Am făcut rost de o mască de la cineva care și-a adus mai multe, în spiritul ideii că “sharing is caring”, Bogdan venise pregătit cu a lui, am strigat împreună pe cele mai interesante dintre refrenurile-slogan și am țopăit pentru a ne dezgheța.

Preferatele mele, un top 3:

”ACTA la vista, baby!”

” va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati”

”Bagati ACTA in duba” :)

Chiar discutam la WIAD ca as fi facut o pancarta #plesu-pe-kindle dar cred ca pentru asta e nevoie de alt protest. Detaliez intr-un articol viitor.

2 Comments »

  1. FARA ACTA!!!
    Sper ca macar internetul sa ramana liber. Sau, ma rog sa iti dea cel putin senzatia ca poti spune si face ce vrei

    Comment by Stand Up Comedy — April 12, 2012 @ 5:34 pm

  2. ia verifica ip-ul :)

    Comment by andrei crivat — April 30, 2012 @ 6:16 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu