post Sunt un orb. Mai sunt și alții? Ne facem un club?

February 9th, 2012

Insemnare despre: internet,romania perfectibila — clickio @ 8:47 am

Imi asum faptul că, de mai bine de trei ani, sunt orb. Nu văd peste 90% din lucrurile pe care le văd oamenii dispuși de natură și societate în jurul meu. Ratez toată frumusețea circului, pentru care alții își irosesc viața întreagă, nu mă cutremură fiorii senzaționalului, șocantului, în care alții găsesc un adevărat medicament la problemele lor.

Am trăit și perioada protestelor în aceeași stare. Ca unui orb, mi-au povestit colegii la serviciu despre magazinele devastate, despre protestele “în curs”, chiar și despre capacitățile de distorsiune ale dioptriilor TV, iar restul pieselor de puzzle le-am cules prin discuții cu participanți direcți, unul din ei chiar jurnalistul protestelor, Vlad Ursulean(un sincer “Trăiască!” jurnalismului independent cu ocazia asta) .

Să nu mint: folosesc și eu din când în când TV-ul, când merg în vizită, că acasă nu am. Îl folosesc pe post de ochelari temporari de vedere de la distanță. Apreciez pauzele publicitare, pentru că îmi permit să fac un zoom out la nivel de industrie a publicității. Mai eșantionez și câte puțin din conținut, pentru a mă menține la curent cu tendințele de formă și fond. Iar ca fundal pentru discuții este excelent, cel mai bun screensaver pe care l-am avut vreodată.

Însă fiind orb prin alegere, nu mai am entuziasmul acelui LIVE scris cu majuscule pe lentila TV. Prefer informația filtrată de ochii altora, de obicei la rece, după ce s-au potolit și evenimentele și reacțiile grăbite, la cald/fierbinte. Prefer să-mi aleg eu filtrele care să-mi extragă esențialul decât să mă străduiesc să fiu atent la tot evenimentul, de la un capăt la altul, sau la discuții interminabile despre el, tot LIVE. LIVE-ul mă scoate din ritm, mmmmă înnnnnnceeeeetiinneeeeeșteeee. Sunt printre cei care și-ar fi dorit ca “”Polițist, Adjectiv” să fi fost scurt-metraj. (ar fi fost genial!)

În industria noastră de online, au trecut peste noi SOPA, PIPA și ACTA. N-am putut fi complet orb față de niciuna din ele, ba chiar am studiat documentele originale cât am putut, pentru că sunt acțiuni care ne pot afecta, direct sau indirect, dar simt nevoia să mă chiorăsc puțin acum și să mă uit printre pleoape, în perioada asta în care se discută discuții. (Moment în care vă invit să ridicați ochii și să vă amintiți ultimele lucruri pe care le-ați citit pe tema asta. Exact. *)

Se liniștesc ușor apele și aici. După rateurile celorlalți, am văzut azi prima declarație corectă a unui om politic român despre ACTA (dacă au fost și altele și le-am ratat eu, ca tot orbul, vă rog să mi le aduceți la cunoștință pe vreo cale): “Ca o părere personală, pot să vă spun că am studiat acest document şi consider că există într-adevăr o ambiguitate a textului care permite suspiciuni privind eventuale abuzuri care pot fi comise de autorităţile statului”. (Răzvan Mustea, Candidatul pentru postul de ministru al Comunicaţiilor, la audierea în comisiile parlamentare, 8 februarie 2012 - via Mediafax.ro)

E un început. Vom vedea ce se întâmplă mai departe și ce putem face fiecare pentru a ne apăra drepturile. Până atunci încerc să închid ochii la proteste fără scop, la lamentări inutile.

Știți teoria aia că orbii își îmbunătățesc celelalte simțuri, ca să compenseze? E adevărată. Miroși mult mai bine, simți bullshitul de la distanță, atât de puternic, încât nu-l poți suporta, auzi și dincolo de cele mai stridente sunete, le auzi și pe cele din spatele lor și preferi să le anulezi uneori pe cele mai stridente (da, uneori sunt și surd). Pipăi mai bine adevărul când ești orb.

Și te poți concentra mult mai bine la a-l înțelege, la a-l folosi și, bineînțeles, la lucrurile importante din viață.

* Cei care au citit ultima oara despre ACTA articolele lui Bogdan Manolea sau le-au citit doar pe acestea sunt scuzați. Cei care nu, vi le recomand.

1 Comment »

  1. Nu esti singur. Welcome to the club!
    Nefiind implicat in publicitate, nu pot aprecia nici macar pauzele publicitare.
    Deci tu stai “mai bine” ..

    Comment by Nicu Alecu — February 9, 2012 @ 2:35 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu