post Vrei democrație reprezentativă în România? Uite ce ai de făcut.

March 23rd, 2012

Insemnare despre: internet — clickio @ 1:03 pm

Pentru ca democrația participativă să funcționeze în România, avem nevoie de două lucruri: de o mai bună ințelegere a mașinăriei democratice, cu toate rotițele și motoarele ei, precum și de posibilitatea exploatării reprezentativității pe durata mandatelor.

Până acum, timp de 20 de ani, campaniile electorale și circul massmedia au fost singurul mod prin care oamenii obișnuiți puteau face cunoștință cu politicienii. Asta a creat niște monștri, pentru că s-au filtrat cei care au putut specula cel mai bine aceste două direcții. Cred că dacă vrem să schimbăm țara asta, e momentul să întoarcem foaia și aici. Ceea ce contează pentru parlamentari este activitatea. Asta trebuie urmărită. De cât mai mulți.

Ieri am fost fascinat să aflu de evoluția unui site pe care l-am salutat de când a apărut: hartapoliticii.ro. Creat de Octavian Costache, cunoscut in industrie si ca “Vivi de la Google”, site-ul agregă din 2004 și până astăzi activitatea parlamentară a fiecărui parlamentar ales, folosind datele publice însă altfel mai greu accesibile de pe site-urile oficiale ale Camerei Deputaților și Senatului României.

Aici poți vedea pentru fiecare parlamentar cât de prezent a fost la ședințe, și, bineînțeles, cât de des a chiulit #pebaniinostri, apoi cât de activ a fost când a fost prezent, precum și care i-a fost poziția pe fiecare vot efectuat electronic în Parlament. Mai mult, poți vedea și declarațiile acestuia în Parlament, și dacă te înregistrezi poți chiar să evidențiezi pasajele care ți se par importante din acestea, pentru a le atrage atenția și altora. În ansamblu,  e un excelent sistem de referință care crează în mod automat profilul tuturor parlamentarilor în funcție de activitatea lor.

Ieri am aflat că hartapoliticii.ro este acum open-source și că oricine poate contribui la ea. Printre primii contribuitori a fost si ApTI, care a exemplificat prin folosire o facilitate utila: aplicarea unor tag-uri pentru anumite legi despre care vrei să vezi cum au votat fiecare. În felul ăsta, poți vedea care a fost poziția fiecărui parlamentar pe anumite legi care te interesează direct, în exemplul ApTI “ proiectele de lege și propunerile legislative din Parlamentul României care au efect direct asupra drepturilor civile digitale”. Oricine poate crea astfel de tag-uri pe hartapoliticii.ro.  De fapt, dacă te interesează să-ți aplici abilitățile de orice fel, de la programare la design la creativitate, pentru a schimba ceva în țara asta, ăsta e un loc excelent de  a începe(https://github.com/okvivi/hartapoliticii/wiki)

Imaginați-vă cum ar fi dacă am avea toate informațiile de aici în același loc, centralizat, pentru fiecare parlamentar: N-ar fi mult mai simplu, ba chiar și mai interesant să îi alegem și să îi urmărim?

Abia așa ajungem la câteva premise pentru o adevărată democrație reprezentativă. Pentru că reprezentativitatea n-ar trebui să fie o vorbă goală, ci un instrument de lucru în democrație. Nu ar trebui să alegi oameni, ci idei, poziții și perspective care ție ți se par importante și utile. Mai mult, ar trebui să le poți urmări și în campanii și în mandate și să le poți amenda. Să poți evalua poziția unui parlamentar din perspectiva activității și pozițiilor sale anterioare. Și să-i poți atrage atenția când calcă strâmb.

Ei bine, pentru asta ar mai trebui ceva: să poți contacta parlamentarii, unde avem momentan o problemă, exemplificată de Bogdan Manolea /ApTI în prezentarea de mai jos. Ar fi un lucru extraordinar dacă în următorul mandat parlamentar situația s-ar schimba și aici.

În urma acestui experiment, am creat și un infografic care să tragă un semnal de alarmă asupra rezultatului, poate stârnim o discuție în jurul lui. Toți cei care ați vrea ca în următorul mandat parlamentarii să răspundă celor care i-au ales, dați un share pe blog/facebook/twitter acestui infografic sau acestui articol.

Trăiască democrația participativă! Așa se schimbă lucrurile. Pam-pam!

7 Comments »

 1. Fain marcat anul electoral. Păcat că sunt zgîrciţi şi auto-suficienţi. Internetu-i simples.

  Comment by neagrigore — March 23, 2012 @ 5:50 pm

 2. [...] Mai multe despre întâlnire a scris Ionuț Oprea. [...]

  Pingback by Infografic despre parlamentari și comunicare « Harta politicii din România — March 24, 2012 @ 2:52 am

 3. [...] spun ca da. Si as vrea sa faceti treaba asta si ca un exercitiu. Ma inspir din ce spune Ionut Oprea intr-un articol recent si va invit invit sa incercati sa luati legatura cu ea/el.  E un act absolut firesc sa dati [...]

  Pingback by Opozitie? Putere? VeloParlamentari sa fim pe 6 mai! « Alina Gorghiu Blog — March 24, 2012 @ 11:24 pm

 4. [...] Aici poți vedea pentru fiecare parlamentar cât de prezent a fost la ședințe, și, bineînțeles, cât de des a chiulit #pebaniinostri, apoi cât de activ a fost când a fost prezent, precum și care i-a fost poziția pe fiecare vot efectuat electronic în Parlament. Mai mult, poți vedea și declarațiile acestuia în Parlament, și dacă te înregistrezi poți chiar să evidențiezi pasajele care ți se par importante din acestea, pentru a le atrage atenția și altora. În ansamblu,  e un excelent sistem de referință care crează în mod automat profilul tuturor parlamentarilor în funcție de activitatea lor.” (Ionuţ Oprea – “Vrei democraţie reprezentativă în Romania? Uite ce ai de făcut“) [...]

  Pingback by Prezenţa parlamentarilor români pe internet- Elena Cîrîc — March 26, 2012 @ 11:13 am

 5. Adresa url actualizata catre proiect este https://github.com/pistruiatul/hartapoliticii

  On topic: da. Si ar mai fi o lista de lucruri de adaugat, de la “obligatia” de a te interesa despre ce se intampla in mediul politic (legislativ vorbind) si cateva pagini lungi, explicate dupa modelul , in care sa fie detaliat fiecare nou proiect de lege si cum acel proiect afecteaza fiecare clasa sociala.

  Banuiesc ca inainte de orice opunere/aprobare se presupune ca ar trebui sa existe nitica intelegere vizavi de acel subiect.

  Comment by Sergiu — April 20, 2012 @ 4:28 pm

 6. la “dupa modelul” urma “for dummies”. Am folosit niste tag-uri si le-a scos WP-ul automat.

  Comment by Sergiu — April 20, 2012 @ 4:29 pm

 7. [...] răspuns 4 din cei 60 întrebați, 2 pozitiv și 2 negativ. Din 60. Și data trecută, la un demers similar, din 485 de parlamentari, au răspuns 20. [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Gânduri constructive despre europarlamentarele astea ratate — May 20, 2014 @ 8:38 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu