post Semnal de alarma in ce priveste starea vremii pe piata muncii in urmatorii ani

October 31st, 2012

Insemnare despre: internet,romania perfectibila — clickio @ 10:14 am

Dintr-un comunicat de presa Bestjobs.ro, pe baza unui sistem de sondare la care am avut in urma cu vreo 8 ani placerea sa contribui:

Chiar daca au absolvit o facultate intr-un domeniu specific, cum ar fi finante sau turism, 72% dintre tinerii ce abia au iesit pe piata muncii din Romania vor doar sa se angajeze , indiferent de domeniul in care isi gasesc loc de munca, arata un sondaj intreprins de BestJobs.ro. Procentul confirma senzatia pe care are oricine da un anunt de angajare si primeste sute de cv-uri de o diversitate maxima.

Semne bune:
*”44% dintre respondenti au lucrat cu norma intreaga inca de pe bancile scolii, in timp ce 25% dintre acestia au avut un job part time”
*”28% dintre cei aproape 2.000 de participanti la studiu marturisesc ca nu isi cauta job decat in domeniul in care au studiat”
*”BestJobs a lansat programul Academia BestJobs, destinat studentilor in ani terminali si nu numai”

Semne mai putin bune:

*”72% dintre tinerii ce abia au iesit pe piata muncii din Romania vor doar sa se angajeze , indiferent de domeniul in care isi gasesc loc de munca”
*”absolventii nu numai ca nu au un obiectiv clar in cariera, ci nici nu sunt siguri ca vor aplica pe viitor cunostintele teoretice acumulate in timpul anilor de studiu” -> aici nu e vina sistemului, e vina celor care nu incearca sa invete mai mult, problema aici e lipsa interesului si impresia ca e/ar trebui sa fie suficient “ce ti se da”

Cam astea-s datele problemei. Ca sa stim cu cine o sa lucram in urmatorii ani. Eu sper  asa:

*sa creasca  in urmatorii ani procentul celor care lucreaza sau macar isi stabilesc o directie din facultate
*sa creasca in urmatorii ani procentul celor care studiaza suplimentar pentru a deveni buni profesionisti

Si am sa sustin mereu orice initiativa care urmareste cresterea acestor procente. Pana atunci, sa avem noroc si sa lucram cu cat mai multi din cei 28% sau cu cei care stiu/au stiut sa-si stabileasca o directie clara si nu vor neaparat orice.

Restul comunicatului Bestjobs.ro:

In acelasi timp, 28% dintre cei aproape 2.000 de participanti la studiu marturisesc ca nu isi cauta job decat in domeniul in care au studiat. Dintre acestia, majoritatea sunt femei cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, ce provin din orase mari ale tarii precum Bucuresti sau Cluj.

Acelasi chestionar releva ca 44% dintre respondenti au lucrat cu norma intreaga inca de pe bancile scolii, in timp ce 25% dintre acestia au avut un job part time. In ceea ce priveste procentajul celor care s-au axat numai pe studii, acesta se situeaza la 31% dintre participantii la sondaj.

Abia iesiti de pe bancile facultatii, absolventii nu numai ca nu au un obiectiv clar in cariera, ci nici nu sunt siguri ca vor aplica pe viitor cunostintele teoretice acumulate in timpul anilor de studiu. Cei mai multi dintre acestia au terminat un program universitar in domeniul finante sau in turism.

Pentru a tempera aceasta tendinta in piata, BestJobs a lansat programul Academia BestJobs, destinat studentilor in ani terminali si nu numai. Astfel, acestia au ocazia sa afle de la specialisti in recrutare ce pasi trebuie sa urmeze pentru a-si transforma capitalul intelectual in capital financiar.

3 Comments »

 1. Astia de la BJ au nevoie de publicitate?
  Se mai angajeaza cineva prin site-ul ala?

  Comment by Bila — October 31, 2012 @ 6:58 pm

 2. As avea cateva observatii de adaugat:
  - 72% vor doar sa se angajeze: cred ca e si influenta societatii in care traim. Auzind in jur vorbindu-se despre criza locurilor de munca si despre cat de greu obtii / pastrezi un job, ei inteleg din toata treaba asta ce cel mai important (obiectivul principal) e sa aiba un job si sa castige bani. Domeniul? E vazut doar ca un moft – din pacate.

  - 28% isi cauta job doar in domeniul studiat: sunt de admirat si felicitat ca nu s-au lasat descurajati de contextul mental actual. E de luat in considerare si faptul ca nu toti oamenii sunt la fel de capabili, asa ca cei ce ies in evidenta (chiar si doar 28%) sunt exact cei care sunt perseverenti, ambitiosi si muncitori si se dovedesc mai buni decat ceilalti – deci au un spate o baza (si increderea)ca sunt capabili sa obtina un job in domeniul studiat.

  - faptul ca nu au un obiectiv clar in cariera tine si de faptul ca la noi in scoli nu e dezvoltat un sistem de mentorship. Parerea mea personala, ca am trecut prin asta, e ca un tanar in facultate nu poate sa isi dea seama de unul singur ce vrea sa faca in cariera (doar deca e el insusi inclinat, in mod natural, sa se descopere si sa se autoanalizeze si atunci e un caz fericit) si nu toti avem aceste calitati. Unii dintre noi avem nevoie de ghidaj, de o persoana care sa ne ajute sa aflam mai multe despre noi. Pe mine personal m-a ajutat un training de personal development facut la un moment-dat, insa a venit destul e tarziu, din punctul meu de vedere, pentru ca abia atunci cand mi-am dat seama ca am nevoie de unul.

  - nu stiu cat vor aplica din ceea ce invata teroretic: din nou, cred ca tine de societatea si mediul educational de la noi. Angajatorii in general nu te intreaba ce stii teoretic, ci ce stii sa faci (vedem deja ca sunt multe persoane care lucreaza pe posturi pentru care nu au pregatirea universitara, doar pentru au experienta si stiu sa faca lucrurile bine).
  Din pacate, scoala nu prea te invata sa faci, ci multa teorie. De aizi zic eu ca apare si nesiguranta ca ceea ce inveti in facultate ti-ar putea fi de folos la job.

  Comment by Ancuta Lebada — November 1, 2012 @ 11:39 am

 3. @Bila: da, sa stii, se mai angajeaza, chiar daca multi candideaza haotic la aproape orice.

  @Ancuta: Multumesc mult de comentariu, a fost o placere sa-l citesc.

  1. 72%… E posibil sa ai dreptate, insa panica nu a dus niciodata la ceva bun.

  2. lipsa de obiective cauzata de lipsa suportului pentru orientare – sunt perfect de acord cu tine, am semnalat asta si aici si cu alte ocazii. Mai mult, ma implic oricand in initiative care incearca sa rezolve problema asta.

  3. De acord si cu asta, insa eu cred f. mult in invatarea alternativa, scoala e doar un punct de plecare, daca ramai doar cu ce inveti in scoala esti in mare dezavantaj. Cele doua, invatarea formala si informala trebuie echilibrate, si la nivel individual si la nivel national.

  Oricum, wow, n-am mai citit de mult un comentariu atat de consistent si de bine argumentat, felicitari!

  Comment by clickio — November 1, 2012 @ 12:10 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu