post Fii mai atent, dragă cititorule!

October 17th, 2012

Insemnare despre: romania perfectibila — clickio @ 8:11 am

Nicăieri pe internet nu există nimic 100% sigur/adevărat. Oricine poate scrie orice, până nu i se interzice. Însă asta nu înseamnă nici că trebuie să crezi orice, nici că viața e de rahat și nu merită trăită, iar internetul nu trebuie vizitat și folosit.

Trebuie doar să fii mai atent. Și am să-ți explic de ce.

Cu mici excepții, reprezentate de UNII bloggeri și UNELE institutii media,  nimeni nu verifică pentru tine nimic din trei surse. Și chiar cei care o fac de obicei mai sunt supuși și ei greșelii. Iar mulți alții zic ceea ce zic și scriu ceea ce scriu cu multe note de subsol care pe internet nu apar. Fiecare are propriile interese și fiecare din noi e victima propriilor percepții și convingeri greșite. Fii atent la asta!

Pe urmă, nu-ți mai țese certitudini, mai ales din ce citești pe internet. Rămâi doar cu credința în Dumnezeu dacă o ai, sau dacă n-o ai, mai meditează la asta din când în când. Nu lăsa loc altor credințe și certitudini. Mai degrabă, folosește internetul pentru a-ți provoca ideile, pentru a pune întrebări, pentru a găsi argumentele și motivele de ambele părți, pune întrebări cui crezi că e mai în temă sau are un capital de autoritate pe tema respectivă. Trage apoi linie și creează-ți propriile convingeri. Gândește singur, nu lăsa internetul să gândească în locul tău!

Dragă cititorule, îți zic asta pentru că internetul e singurul loc în care poți gândi liber și îți poți construi propriile concluzii. Doar pe internet poți alege cât de stânga sau, Doamne-ajută, cât de dreapta, să te orientezi politic, poți  alege câtă informație utilă și cât tabloid vrei pe ecran, spre deosebire de toate celelalte medii, radio/tv/outdoor/presă care îți servesc meniuri de fast-food vizual și auditiv. Profită, te rog, de asta! Alege cu cap!

OK, sistemul nostru de învățământ a fost batjocura tuturor guvernelor democratice din ultimii ani, mă sperie gândul ăsta, însă TU nu lăsa asta să te afecteze pentru că TU poți mai mult. TU ai ajuns pe internet, aici e locul perfect în care poți fi student la cele mai mari universități din lume! Coursera, Itunes University sunt locuri unde poți face de-acasă cursurile de la MIT, Stanford și alte universități de renume internațional. Nu ai nevoie de diplome pentru lucrări plagiate, ai nevoie de informație iar informația, dragul meu cititor, e liberă pe internet!

Asta însă vine cu un altfel de preț, exprimat nu în bani ci în timp și un necesar de ATENȚIE: nu tot ce e pe internet merită citit, nu tot ce apare pe internet e adevărat, trebuie să fii atent, ca un mic detectiv, la toate indiciile care te pot conduce către aflarea adevărului.E ca într-un labirint, unele drumuri duc unde trebuie, altele nu. Însă uite harta comorii: Vezi cine sunt autorii, dacă îi cunoști, dacă și ce ai auzit despre ei, caută-i pe internet și vezi ce au scris alții despre ei, verifică informațiile din mai multe surse, însă vezi și cine sunt aceste surse și dacă pot fi credibile, dacă sunt de bună credință, caută autorități în domeniul respectiv și vezi ce părere au. Provoacă permanent ideile pe care le descoperi pe internet.

Nu știu dacă știi, dar întrebările alea pe care le puneau până acum jurnaliștii în numele tău, pentru a-ți servi o știre bine preparată, erau cine? ce? unde? cum? și mai ales DE CE? Întreabă-te mereu DE CE?, nu lăsa pe nimeni să-ți dea un răspuns fără să-ți răspundă și la întrebarea asta.

Cam atât pe azi.

Mă gândesc să fac o campanie dedicată utilizatorilor români de internet (cum ar suna “Dragă cititorule/Dragă utilizator”?), prin care să ajungă la cât mai mulți dintre ei astfel de mesaje. Cred că e responsabilitatea noastră, ca indivizi și companii care ne adresăm lor în fiecare zi a existenței noastre, să-i ajutăm să înțeleagă și să folosească mai bine internetul. Până atunci, vă invit să dați de veste mai departe și chiar să vă implicați, scriind un articol pe tema ”Dragă cititorule”, în care să explicați și voi ce credeți că ar fi necesar pentru o mai bună exploatare a internetului de către utilizatorii români.

Cum ar fi ca internetul să salveze, totuși, România?

 

 

 

4 Comments »

 1. Mare dreptate ai. Inainte de a posta ceva sau inainte de a lua pe bune o informatie trebuie verificata.
  Sunt multi care scriu asa… doar de dragul de a scrie si dau informatii total gresite

  Comment by Dexter — October 17, 2012 @ 8:38 am

 2. Hei Ionut,

  Mare dreptate ai, si mie imi statea pe cap de ceva timp o astfel de idee care sa combata iresponsabiliatea catre care pare sa se indrepte mare parte din internetul de consum. Poate facem ceva?

  Comment by cosmin — October 17, 2012 @ 11:28 am

 3. @Dexter: Da, cand scrii ceva pe internet ai o responsabilitate si mai mare, pentru ca poti dezinforma pe altii daca dai mai departe o informatie gresita.

  @Cosmin: Pai da, ma gandesc sa facem ceva, intai vreau sa vad cum reactioneaza lumea la ideile astea.

  Comment by clickio — October 17, 2012 @ 11:42 am

 4. [...] Internetul este singurul mediu în care oricine poate avea o voce, iar utilizatorul ar puterea demiurgică de alege pe cine vrea să asculte, și, mai ales, de a alege vocea și ideile cui vrea să le amplifice, să le transmită mai departe. Iar tuturor celor care-l ascultă internetul le permite să verifice imediat, singuri, orice, și să tragă propriile concluzii despre ce văd, aud, citesc, spre deosebire de mediile statice, unde nu poți decât să înghiți, pe ochi, ceea ce primești, în forma în care o primești. (lectură suplimentară: Fii mai atent, dragă cititorule!) [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Cum s-a spart ‘bula internetului și social media’ în stradă, câștigând alegerile — November 17, 2014 @ 8:53 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu