post O sansa in plus pentru ultimul pas necesar

October 5th, 2012

Insemnare despre: romania perfectibila — clickio @ 7:50 am

Marti, cand am pus un umar impreuna cu 20 de bloggeri la ridicarea unor case in cadrul proiectului social BigBuild 2012, am avut ocazia sa reflect putin asupra ideii de ajutor.

Pe scurt, Habitat for Humanity impreuna cu o lista intreaga de sponsori si parteneri (cei de anul asta: Vodafone RomaniaWienerbergerEuropharm DistributiePorsche RomaniaLafargeKronospan,AdVenture), construieste in fiecare an case pentru familii care n-au posibilitatea sa-si construiasca singure. Cateva detalii despre procesul de selectie gasiti pe blogul colegei mele Elena Ciric.

Ceea e nu e la fel de vizibil insa merita mentionat este faptul ca aceste familii au servicii, au venituri, insa acestea nu sunt suficiente pentru a le permite sa-si faca o casa. Astfel, prin proiectul BigBuild, prin participarea sponsorilor, partenerilor si nu in ultimul rand a voluntarilor, famiile care aplica si sunt selectate au posibilitatea de a avea o casa nu pe gratis ci cu costuri mult reduse.

Viitorii proprietari ai caselor se implica in construirea ei, muncesc cot la cot cu voluntarii. Pentru mine surpriza a fost sa le remarc harnicia inca de la inceput, inainte de a afla ca ei sunt de fapt beneficiarii proiectului.  In plus, ei platesc apoi in rate lunare materialele de constructie care nu au facut obiectul sponsorizarilor, bani care se regasesc mai departe in bugetele  Habitat for Humanity pentru urmatoarele proiecte de constructie.

Mi s-a parut interesanta abordarea Habitat for Humanity asupra ajutorului: pe de o parte, ii ajuta pe cei dispusi sa munceasca, la maximul posibilitatilor lor, le da acea mana de ajutor pentru a-i ajuta sa faca ultimul efort necesar pentru a avea un trai decent. Cred ca genul asta de ajutor este foarte important si poate ar trebui sa-l aplicam si in alte situatii.

Eu mi-am promis sa-i sustin mereu pe cei care fac si ei la randul lor eforturi de a se ajuta singuri. Pe cei care au ajuns aproape de limita a ce pot face prin forte proprii si se uita in jur pentru o mana de ajutor care sa-i ajute sa faca ultimul pas necesar.

Mi-am dat seama ca si alte proiecte in care m-am implicat cu placere si entuziasm au avut aceeasi caracteristica. Si in Tara lui Andrei, proiectele care atrag atentia comunitatii lor extinse primesc finantare, profesorii care propun si deruleaza proiecte primesc traininguri care sa-i ajute sa faca si mai bine ceea ce fac. Asta e tara in care mi-as dori sa traiesc, una in care oamenii muncesc pentru ei si pentru altii, in care se ajuta reciproc pentru  a se bucura impreuna de rezultate, samd.

Si mi-as dori sa infiripam doua forte pozitive in societate din punctul asta de vedere: una care sa ii trezeasca pe toti cei care inca pot sa se ajute singuri, si sa nu-i descurajeze sa munceasca si sa caute in continuare o mana de ajutor pentru a iesi la suprafata si alta, care sa le dea si altora care nu au personal nevoie de ajutor, deci pot ajuta pe altii la randul lor, idei similare cu BigBuild care sa se orienteze catre astfel de ocazii de ajutor sustenabil.

Sigur, trebuie sa-i ajutam cumva si pe cei complet neajutorati, sau pe cei care nu mai au cum sa se ajute singuri. Cu orice ocazie putem. Insa si sa povestim mai departe despre BigBuild si alte proiecte similare cat de mult putem. Asa se propaga binele.

Daca vreti sa sustineti BigBuild inca puteti face donatii in contul de mai jos:

IBAN RO25 BRDE 050S V150 1751 0500 (BRD Romania, Sucursala Oradea)


 

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu