post Suntem sclavii stării de conflict

October 9th, 2012

Insemnare despre: romania perfectibila — clickio @ 11:11 am

Ceea ce ne ține pe loc, în multe situații, nu e doar situația dezastruoasă a economiei, nu e doar performanța în minus a celor pe care i-am ales să ne conducă. Și nu-s  doar greșelile pe care le mai facem, unii și alții, din când în când. Nu. Alta este piedica, frâna, obstacolul: Starea Permanentă de Conflict. Cu majuscule, că e vedetă.

Trebuie să fim mereu într-un conflict. Eu vs. tu, ai noștri vs. ai lor,  a mea vs. a ta, a noastră vs a voastră, șamd. Conflictul ăsta pornește uneori de la lupte cu morile de vânt și ajunge să se răsfrângă în relațiile personale. Alteori pornește din totalul frustrărilor personale și se revarsă pe prima persoană a cărui pas greșit pe coada ta îți umple paharul. Ajungem să existăm doar prin conflictele pe care le alimentăm, ne facem auziți doar prin participarea la un conflict sau altul, ne facem simțită prezența numai prin crearea unui nou conflict, și simțim trecerea timpului prin vizitarea cât mai multor conflicte. Starea de conflict este noua boală națională.

Politicienii și-au dat seama că îi favorizează să creeze și să întrețină conflicte între cel puțin două tabere. Așa că fac tot ce pot pentru a pune combustibil de avion pe foc, în conflictele care-i privesc. Starea de conflict ne ține ocupați, ne dă temă pentru acasă, ne face să vorbim despre politică mult mai mult decât lipsa ei. Și starea de conflict e explozivă, escaladează ușor pentru că ne “ajutăm” unii pe alții, ne înăbușim unii altora rațiunea cu sloganuri și replici “cu priză”. Starea de conflict ne anulează rațiunea și ne subjugă unui emoțional foarte ușor manipulabil. Avantaj politicienii.

Trebuie să realizăm că starea de conflict e un inhibator, că dacă vrem să facem mai multe trebuie să ieșim din ea și să privim la rece, că dacă vrem să facem ceva trebuie să căutăm și să oferim fix opusul acesteia. Trebuie să înțelegem și să-i facem și pe alții să înțeleagă că starea de conflict e un fals dialog, e un context negativ în care nu facem nimic altceva decât să ne consumăm energia inutil și nouă și celorlalți.

Constructiv? Nimic nu e constructiv într-o permanentă stare de conflict. Sigur, poți avea iluzia sau pretenția constructivității, în funcție de care parte a presupusei construcții ești. Singurele forme de constructivitate sunt faptele și ajutorul necondiționat. Orice altceva e doar un pai pe foc într-un conflict adesea inutil. Și o contribuție personală la starea generală de conflict.

4 Comments »

 1. Hmm! Te pomenesti ca vrei sa intri in politica, cu o asa invitatie la pace!

  Comment by Nicu — October 9, 2012 @ 11:29 am

 2. [...] la razboi By administrator October 9, 2012 La Ionut pe blog : “Trebuie să fim mereu într-un conflict. Eu vs. tu, ai noștri vs. ai lor,  a mea [...]

  Pingback by Invitatie la razboi | 112birocratia — October 9, 2012 @ 12:23 pm

 3. @Nicu: Nu fac politica si nici nu cred ca am sa fac vreodata.

  Comment by clickio — October 9, 2012 @ 3:20 pm

 4. Societatea civila, noi oamenii, ar trebui sa avem mai multa atitudine impotriva starii de conflict care caracterizeaza clasa politica din Romania, e normal ca orice om, inteligent, din tara asta sa aiba o parere de spus la adresa razboiului care exista intre politicienii din tara asta.

  Comment by Robert — October 15, 2012 @ 6:22 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu