post Despre gandirea si agenda de dreapta in Romania

November 8th, 2012

Insemnare despre: generalitati — clickio @ 1:29 pm

Agenda publica a Romaniei e una clar de stanga, pe de o parte din cauza structurii populatiei, iar pe de alta parte, din cauza massmedia, a carei parte cat de cat independenta/echidistanta pica permanent in vartejul vicios “asta vrea poporul, asta ii dam”. Presa financiara a ramas singura care mai tine piept tabloidului populist, si nici ea nu se simte prea bine, deja nici pe degete nu mai poti numara institutiile de presa financiara.

Ei bine, acest blog este scris dintotdeauna dintr-o perspectiva de dreapta. Daca deviez cumva vreodata, va rog sa ma atentionati, iar daca va displace acest lucru atat de mult, internetul e un mediu liber care nu va obliga sa ma cititi, va puteti intoarce pe partea cealalta.

Din aceasta convingere de dreapta am si acceptat invitatia Aliantei Romania Dreapta care s-a materializat alaltaieri seara intr-o intalnire cu bloggerii, pentru un dialog pe tema planurilor acestei aliante politice pentru urmatorii patru ani.

N-o sa intru niciodata in politica, si nu o sa gasiti pe blogul meu altceva decat dezbateri de idei. Politica in Romania este preponderent tabloida, eu cred intr-un mod civilizat de a participa la imbunatatirea conditiilor de lucru si de viata in tara asta. Si intalnirea de aseara a fost un exemplu.

M-a bucurat sa aud un interes pentru sprijinirea intreprinzatorilor din tara asta (acei putini care muncim pentru a sustine bugetul statului atat din impozitele platite personal cat si de firmele pe care le gestionam), pentru o reducere a taxelor pe munca (sper sa fie si realizabile pentru ca nici anii care urmeaza nu vor fi usori si nici institutiile financiare internationale nu cred ca ne lasa sa ne facem de cap) si ca ARD incearca un curajos refresh pe campul politic, avand 75% candidati noi.

As vrea ca discutia despre sprijinirea economiei sa fie mai mult despre IMM-uri decat despre altceva, iar intreaga discutie din campania electorala sa fie despre sprijinirea economiei mai mult decat despre masuri sociale, pomeni si alte mijloace populiste. Imi dau seama ca asa ceva n-o sa fie posibil foarte devreme, dar macar pot trai cu speranta si pot participa la bruma de discutii care exista pe temele astea. Cu speranta ca se vor raspandi si ca vor avea si un rol terapeutic, nu doar asupra cadrului politic, ci si asupra celor care voteaza.

Noi avem, ca natiune, o atitudine pierzatoare asupra muncii, fugim de ea ca de tamaie, ne dorim concedii maxime, program minim, iar salarii si beneficii invers proportionale. Trebuie sa devenim mai de dreapta, trebuie sa muncim mai bine, nu neaparat mai mult, sa devenim mai competitivi, mai eficienti, mai buni.

Iar rolul statului este sa sprijine acest lucru printr-un cadru legislativ optim, prin reducerea birocratiei, prin atragerea de investitii straine, etc. S-a mai vorbit in ultimele 6 luni de investitii straine in Romania? Nu, am avut alte lucruri in agenda, “batalia politica” si apoi concedii, etc…

In ambele directii cred ca putem avea o voce, si inspre politicieni si inspre popor. Vreau mai multe discutii de dreapta in tara asta, vreau mai multe discutii despre cum performantele sectorului privat pot avea rezultate asupra economiei pe termen mediu, pentru ca agenda publica merita sa fie cel putin echilibrata, daca nu chiar inclinata spre dreapta, cum mi-as dori.

De asta am fost aseara acolo si de asta am sa fiu mereu de dreapta.

5 Comments »

 1. Știi cine ar trebui să fie Dreapta în România? Partidul Național Liberal. Care pentru mine a fost o maximă dezamăgire, eu fiind crescută într-o familie cu orientare liberală. Să vezi un liberal pupând un socialist mi se pare precum anusul contra-naturii.

  Comment by idaho — November 8, 2012 @ 1:36 pm

 2. mă așteptam să aflu din articol și ce impresie ți’a produs respectiva întâlnire cu reprezentanții ARD.
  singurul paragraf care amintește ceva este cel care începe cu “M-a bucurat sa aud un interes pentru sprijinirea intreprinzatorilor…”
  poate într’un comentariu să dai ceva mai multe amănunte se poate?
  de la ceilalți (arhi, subiectiv, șuțu, petreanu) nu am aflat lucruri îmbucurătoare.

  Comment by al_core — November 8, 2012 @ 1:44 pm

 3. @idaho: Da, si eu am patit aceeasi dezamagire cu PNL, iar ce a fost in ultimul an…

  @al_core: Cred ca la evenimentul asta a contat deschiderea pe care a avut-o ARD-ul sa discute liber cu bloggerii, dupa cum s-a vazut. S-a vazut si ca bloggerii si-au spus fiecare parerea lor sincera, si la intalnire si pe blog. Mie mi-a dat o speranta, cea a unei incercari de dialog. Cred ca daca ar fi o intalnire periodica ar iesi din ce in ce mai bine.

  Comment by clickio — November 8, 2012 @ 6:25 pm

 4. O lista a articolelor pe tema intalnirii asteia ar fi binevenita :) Eu am citit numai la Petreanu, in plus.

  Comment by Claudiu Constantin — November 8, 2012 @ 10:31 pm

 5. Poza asta spune tot:
  http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/5797698_460s.jpg

  Comment by ciops — November 11, 2012 @ 2:19 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu