post Este indiferența/nepăsarea un handicap?

February 5th, 2014

Insemnare despre: romania perfectibila — clickio @ 8:58 am

Vă prezint mai jos o serie de definiții și vă rog ca după ce le citiți să răspundeți cu un comentariu la întrebarea din titlu: Este sau ar putea fi indiferența/nepăsarea un handicap?

HANDICÁP, handicapuri, s. n. Deficiență senzorială, motorie, mintală sau orice altă infirmitate a unei persoane. – Din engl.fr. handicap.

Sursa: DEX ’98 (1998)  / via dexonline.ro

HANDICÁP ~uri n. 3) Piedică în desfășurarea unei activități; dezavantaj. 4) fig. Stare de inferioritate (fizică sau morală). /<engl., fr. handicap
Sursa: NODEX (2002) / via dexonline.ro

De asemenea:

“Termenul handicap se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri. El descrie interactiunea dintre persoana cu dizabilitati si mediu.

Persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale, le împiedică total sau le limitează accesul cu sanse egale la viata socială, potrivit vârstei, sexului, factorilor materiali, sociali si culturali proprii, necesitând măsuri de protectie specială în sprijinul integrării lor sociale si profesionale.”  (sursa)

 

1 Comment »

  1. Nu cred ca indiferenta este un handicap si nici nu cred ca va fi considerata vreodata astfel. In legatura cu definitiile handicapului, nu cred ca indiferenta este o deficienta mintala sau vreunun dezavantaj de alt fel. Aceasta trasatura umana in forma ei obisnuita poate aduce cel mult reprosuri din partea celor carora “le pasa”. Persoanele nepasatoare/indiferente se concentreaza mai usor pe obiectivele lor personale, iar daca acestea coincid cu vreun obiectiv colectiv sunt chiar apreciate si promovate. In plus, cu totii suntem nepasatori in legatura cu anumite lucruri, relevand astfel gradul ridicat de subiectivitate al acestei catalogari. Nu ne poate pasa de absolut totul, fiind astfel oricand expusi acuzelor privind indiferenta. Daca incepe sa ne pese de toate lucrurile si de toate parerile tuturora, unde vom ajunge? Ne vom bloca complet.

    Comment by Banner Mesh — November 28, 2014 @ 2:42 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu