post Principala problemă a revoltei personale pe internet

February 11th, 2014

Insemnare despre: romania perfectibila — clickio @ 9:29 am

Toată lumea își  condamnă aproapele pe internet. Vecinul cu bormașina, șoferii nesimțiți, taximetriștii și mai nesimțiți și lista poate continua la nesfârșit.

Însă are cineva impresia că vreunul din cei vizați citește vreun articol de genul ăsta sau vreun comentariu ironic la adresa lor de pe internet? Cu foarte rare excepții, nu o fac. Și chiar dacă ar face-o, credeți că asta l-ar convinge să se schimbe radical?

Modelul ăsta nu funcționează. Ce funcționează, însă, este să îi atragi, personal, atenția fiecăruia care greșește, în felul ăsta, ratându-și misiunea de a contribui la o societate normală, civilizată, responsabilă. Prea puțini din noi fac asta. Și mai ales să-i atragi atenția de fiecare dată când greșește. Repetiția e mama.

Și ce ar putea funcționa, pe internet, ar fi să-i convingem pe cât mai mulți din cei din jurul nostru să nu stea și să ignore când cineva în jurul lor greșește în felul ăsta, ci să-i atragă atenția, în cel mai civilizat mod posibil, și fără să aștepte neapărat o corectare pe moment, pentru că asta va veni doar în timp, după mai multe recidive corectate.

Suntem totuși niște milioane bune de oameni civilizați în țara asta, dacă am face nu cu toții, dar mulți dintre noi, cât mai mulți dintre noi, din ce în ce mai mulți dintre noi lucrul ăsta, dacă am sta câteva secunde să-i atragem atenția celui  care greșește cred că am avea efecte vizibile în scurt timp si chiar permanente.

Ori toate campaniile de ‘civilizare’ de până acum au ratat cauza asta, pentru că au mers doar în circuitul aproape închis (dpdv comunicare) al celor care avem niște principii, valori și responsabilități. Ok, suntem câțiva și suntem conștienți că existăm. Partea asta a problemei e rezolvată.

Pasul următor este să-i ajutăm direct și pe cei din jurul nostru să se civilizeze. De aceea, revolta pe internet împotriva unui concetățean mai puțin civilizat ar trebui coroborată cu gestul personal de a-i atrage atenția și cu propagarea acestui gest pe internet.

Altfel, internetul riscă să rămână în problema asta doar  un loc de văicăreală și de dat cu capul.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu