post Condamnarea celuilalt pe internet – efecte și defecte

March 19th, 2014

Insemnare despre: romania perfectibila — clickio @ 8:59 am

* apel către toți cei care au sau vor să aibă tangențe cu industria comunicării însă se ceartă public unii cu alții pe rețelele sociale

Noul sport național de tastatură: toată lumea își  condamnă aproapele pe internet. Vecinul cu bormașina, șoferii nesimțiți, taximetriștii și mai nesimțiți și lista poate continuă în fiecare zi, la nesfârșit. Obiceiul ăsta de a ne condamna unii pe alții a ajuns un ritual zilnic, a început să apară, din păcate, și în relații care ar trebui să fie profesionale, care ar trebui să se bazeze pe un minim de rigori si reguli care ar trebui respectate de toți cei implicați.

Ha! Ce reguli!??! Ne scoatem ochii, ne înfigem unghiile unii într-alții întru dizgrație, ne urechim unii pe alții în fața clasei, într-o încercare inutilă de a pune presiune pe celălalt, însă fără să încercăm întâi varianta clasică, profesionistă și corectă, a unui dialog privat și constructiv. Ați avea surprize, metodele clasice încă mai funcționează.

Cineva care ar ateriza acum și ar începe să citească toate meciurile astea ar avea impresia că nu mai avem sau nu ne mai dăm numerele de telefon, adresele de email unul altuia și că singura variantă de a mai comunica unul cu altul este să urlăm la intrarea-n peșteră: “Băi ăla, mă deranjezi/ n-ai dreptate/nu sunt de acord/vezi că ai greșit aici” Din păcate, urletele de pe rețelele sociale pe care ni le scriem unii altora în public sunt mult mai urâte și deplasate de la mesajele simple și clare de mai sus.

Ce nu funcționează este modelul ăsta, al condamnării publice pentru greșeli mici (adică nu atât de mari cât să aibă implicații legale).ȘI o să vă explic de ce, pe larg, mai jos.

Întâi o întrebare: Voi vă doriți de fapt o societate mai bună, în care oamenii să greșească mai puțin? Sau vreți doar să vă construiți o imagine de justițiari? Cele două nu au aceleași metode de lucru, nu au aceeași hartă și nu duc în același loc, așa că alegeți bine și fiți sinceri cu voi și cu restul. Și luați în calcul că dacă nu faceți voi distincția asta clară, o vor face alții pentru voi. Truth is in the eye of the beholder.

Ia gândiți-vă puțin așa: Dacă fiecare din noi i-ar atrage atenția, personal, privat și constructiv, fiecăruia care greșește față de noi, de fiecare dată când o face, n-am putea rezolva multe din aceste greșeli, cu mult mai puțin efort, și am face-o într-un mod civilizat, care să nu ne coboare la nivelul greșelii lor? Eu fac asta, de mult timp, și cei care mă cunosc știu, pentru că  le povestesc despre situațiile în care am procedat așa, le dau un exemplu.

Oamenii greșesc, oamenii greșim, oamenilor, că de aia sunt și suntem oameni. Oamenii iartă, din nou, că de aia suntem cu toții oameni. Însă dincolo de asta, suntem sau vrem să fim, profesioniști într-o industrie sau alta.

Doar comportându-ne civilizat și în astfel de situații avem șansa de a contribui la o comunitate și o societate normală, civilizată, responsabilă cu oameni normali, care, iată, mai și greșesc din când în când.

Altfel, nu contribuim decât la o o comunitate și o societate scandalagistă, văicărelofilă în care ne pierdem timpul scoțăndu-ne ochii unii altora și apoi când ne trezim din beția adrenalinei eliberată împreună cu atacuri acide la adresa altora în public, ne întrebăm retoric “de ce nu mai crește piața asta de [insert market here]“.

Și ce ar putea funcționa, pe internet, ar fi să-i convingem pe cât mai mulți din cei din jurul nostru să nu stea și să ignore când cineva în jurul lor greșește în felul ăsta, ci să-i atragă atenția, în cel mai civilizat mod posibil, fără să aștepte neapărat o corectare pe moment. Pentru că așa, cu un reproș personal, privat constructiv, de la fiecare, facem mai mult decât dacă ne înjosim public și pe noi și pe cei obligați să asiste.

Suntem totuși niște milioane bune de oameni civilizați în țara asta, dacă am face nu cu toții, dar mulți dintre noi, cât mai mulți dintre noi, din ce în ce mai mulți dintre noi lucrul ăsta, dacă am sta câteva secunde să-i atragem atenția aproapelui care greșește cred că am avea efecte vizibile în scurt timp. Nu trebuie însă să renunțăm la a fi civilizați doar pentru că alții au făcut-o, e o culme a ironiei să reproșezi incorectitudine altuia printr-un gest, la rândul lui, incorect.

Toate campaniile de ‘civilizare’  din massmedia de până acum au ratat cauza asta, pentru că au mers doar în circuitul aproape închis (dpdv comunicare) al celor care avem niște principii, valori și responsabilități. Ok, suntem câțiva și suntem conștienți că existăm. Partea asta a problemei e rezolvată.

Pasul următor este să-i ajutăm direct și pe cei din jurul nostru să se civilizeze. De aceea, revolta pe internet împotriva unui aproape mai puțin civilizat ar trebui  anticipată de  gestul personal de a atrage atenția  celui care a gresit. Ați avea surpriza să vedeți că și cu propagarea acestuia și a rezultatului său pozitiv puteți face ’trafic de imagine’.

Altfel, ce numim noi internet și socializare e doar văicăreală și doar un loc de dat cu capul.

Mai e un mecanism aici, multă lume are ideea asta greșită, au un mecanism în gândire, conștient sau nu, că nu pot câștiga decât dacă altcineva pierde.E și ăsta pentru care ne certăm unii cu alțiii pe nimicuri în loc să punem umărul să creștem valoarea a ceea ce construim în țara asta.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu