post Amazon vrea să cucerească TOT retail-ul. TOT. A, și moartea QRcode-ului!!!

June 19th, 2014

Insemnare despre: ecommerce,internet — clickio @ 8:54 am

Acum ceva timp unul din gadgeturile mai puțin popularizate dezvoltate de amazon era o baghetă magică de cumpărături care îți scana codurile de bare de pe produse și îți arăta prețul de pe amazon, aproape întotdeauna mai mic, și le puteai adăuga cu un clic de buton pe un wishlist/ o listă de cumpărături pentru a le cumpăra de pe Amazon.

Ieri Amazon a lansat un smartphone propriu, Amazon Fire Phone, care pe lângă alte facilități inovative, integrează și bagheta magică de cumpărături, de data asta sub numele de Firefly (licurici). Pe lângă funcția descrisă mai sus, Firefly recunoaște adrese web, adrese de email, numere de telefon, pentru a te ajuta să le preiei automat de pe postere, bannere și alte elemente promoționale fără a le mai tasta de mână.

Și nu mă pot abține să nu fac o paranteză pe subiectul ăsta.

În sfârșit, avem o tehnologie care poate pune o binevenită cruce incomodului QRcode pe care l-au folosit mult mai puțini oameni decât ne-am fi dorit.  Odată ce tehnologia asta nouă, care scanează și recunoaște orice, devine un standard accesibil și universal, vom putea face  tracking și pe publicitatea ne-digitală, și, mai mult, vom putea extinde tracking-ul digital să includă și lumea ne-digitală. Spre deosebire de QRcode, tehnologia care ‘scanează, recunoaște și inserează automat orice’ are șanse să prindă (‘să genereze tracțiune’) tocmai pentru că e universală și nu cu o folosire singulară, de care uiți de pe o zi pe alta.

Revenind la comerțul offline, brick-and-mortar. Firefly și clonele care vor veni vor crește ’showrooming-ul’, adică, pe piețele pe care Amazon e prezent, vor fi din ce în ce mai mulți cei care se duc să se uite la produsele x si y să își aleagă cel pe care-l vor și să-l pună în wishlist-ul sau în coșul de cumpărături Amazon, sau care nici nu vor mai ajunge la magazin pentru o cutie nouă de cereale pentru că vor scana codul de pe cea veche înainte s=o arunce la pubela de gunoi diferențiat și vor comanda de pe Amazon încă una. A, pardon, încă trei, că-s la ofertă, 3 la preț de 2.

“Over 70 million products - Recognize household items, books, DVDs, CDs, video games, and more. Access product details, add items to your Wish List, or order on Amazon straight from your Fire phone.”

Update: Inventatorul QR code-ului e de acord cu mine:

But it is likely that they will be replaced by new technology such as near-field communication and sophisticated image recognition algorithms, according to Mr Hara.

“To tell you the truth, it may last for 10 more years,” he said prior to the awards in Berlin. He added that better image recognition software may mean that in the future software can accurately recognise objects by their size and shape, rather than relying on a special code.

3 Comments »

  1. Exista si aplicatia Goggles care face acelasi lucru, doar ca nu comanda si da doar date despre asta.

    Comment by Dragos Schiopu | Antreprenor — June 19, 2014 @ 10:07 am

  2. Deci nu face CHIAR acelasi lucru, daca nu-l face pana la capat, face doar recunoastere. Asa mai sunt multe care recunosc diverse lucruri, legatura cu cumparaturile e cheia aici.

    Comment by clickio — June 20, 2014 @ 11:30 am

  3. Interesant. As vrea sa vad in actiune un astfel de smartphone de la Amazon.

    Comment by ionizatoare de apa — July 6, 2014 @ 9:11 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu