post Senzational: Nu putem fi toti Eminescu! De ce preferintele candidatilor la FJSC sunt benigne

July 23rd, 2014

Insemnare despre: amuzante,comunicare,internet,jurnalism — clickio @ 12:29 pm

Acum doua zile, Adevarul a facut un mic sondaj in randul candidatilor de anul asta la facultatea de aici: http://www.fjsc.unibuc.ro/

Atunci si acolo, 461 de candidaţi “au susţinut  examenul scris la specializarea Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.”

Banuiesc ca autorii articolului, 4 la numar, nu i-au intrebat pe toti 461, ca ar fi trebuit sa vorbeasca fiecare cu cate 115,25 candidati in medie, ci doar  pe cativa, si nici nu s-au straduit sa faca vreo esantionare, ci au facut, asadar, un sondaj informal, ad-hoc, nereprezentativ. Daca gresesc cumva, rog posteritatea sa ma corecteze.

La sondajul asta informal, ad-hoc, cei mai multi au raspuns ca jurnalistul lor preferat este Mircea Badea. Altii o prefera pe Andreea Esca.

Ca raspuns la stirea tabloida (cel putin in titlu) despre rezultatele sondajului – titlul fiind, stati asa,”ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“ – Citeste mai mult: adev.ro/n92qzg am vazut mai multi colegi de industrie ca-si pun mainile-n cap in acelasi stil tabloid: “O tara de Mirci Bazi” , “Viitorii jurnaliști îi au ca modele pe Mircea Badea, Mihai Gâdea și Andreea Escasi altele asemenea.

Si cred ca sunt cel putin trei elemente importante care au scapat unei analize care ar fi meritat sa fie mai serioase in cazul asta:

1. Faptul ca exista unii candidati(nu toti cei 461, da?) la o astfel de facultate care au astfel de preferinte personale nu e o tragedie.In primul rand, intrebarea a fost pusa vicleneste. Gusturile nu se discuta in lumea civilizata si oricine e liber sa-i placa orice, in limitele legii si ale bunului simt, evident. Faptul ca le place un anumit personaj media nu-l face model profesional.

2. In al doilea rand, nu putem fi toti Eminesti, IoniCrengi si Sadoveni, geniile sunt in mod traditional rare, iar jurnalistii, ca toti oamenii, cu cat sunt mai buni, cu atat sunt mai rari, si invers.

3. Rolul unei specializari este sa-ti dea modele si repere serioase, oficiale, reale. Tu poti veni ca un creier proaspat spalat de televizorul de-acasa, insa in primul rand trebuie sa dai o dovada minima de seriozitate luand examenul de admitere, iar apoi ai ocazia sa inveti singur, folosindu-te de profesori si colegi pentru a te conduce pe calea cea mai buna, cu ajutorul unor repere astfel institutionalizate,  oficializate. Ar fi trist daca ar avea vreunii candidati astfel modele profesionale la sfarsitul facultatii, nu inainte de ea. Insa, repet, preferintele sunt o problema de gust nu un model profesional.

Am ales sa scriu articolul asta pentru ca am dat si eu examen la Jurnalism, acum 15 ani, l-am luat, am facut o scoala de Jurnalism cum nu cred ca mai exista alta, pentru ca nu am invatat doar teorie ci am si produs permanent material de presa, de la inceput pana la sfarsit.  Am cunoscut si colege, in diverse promotii,  care-si doreau initial sa devina Andree Esci, care s-au inscris la jurnalism pentru ca era chiar mai cool decat e azi, si nu s-a speriat nimeni de asta atunci. Unii si-au descoperit o vocatie ascunsa, altii au aplicat ceea ce au invatat aici in zone complementare.

Una din cele mai bune treziri la realitate (ca da, in facultate, odata intrat, ai des astfel de momente revelatoare) a fost cand unul din profesori ne-a trimis la plimbare prin oras, sa venim cu stiri de interes local gata scrise pe diverse domenii. Abia intr-un astfel de moment incepi sa constientizezi ce inseamna jobul de jurnalist si ca nu e asa o joaca, dupa cum pare din fata ecranului de televizor sau de laptop.

Asadar, daca-mi aratati ca absolventii de jurnalism, care vor sa faca in continuare jurnalism, au in numar alarmant de mare, in procent si cifra absoluta, repere profesionale gresite, dupa tot cat au invatat si exersat in facultate, o sa-mi retrag pledoaria si ma alatur corului. Pana atunci, insa, hai sa ne bucuram de vara.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu