post Certificate de revolutionar pentru Revolutia Facebook sau o comunitate puternica? Alegeti!

November 20th, 2014

Insemnare despre: romania perfectibila — clickio @ 10:58 am

Citeam un mesaj scris pe facebook de Stefan Chiritescu și mi-am dat seama că e o idee care merită dusă mai departe:

Putem noi, ca oameni, ca specialiști în marketing, să încetăm să ne mai cerem ‘certificate de revoluționar’ pentru ‘revoluția Facebook’ de la prezidențialele de anul ăsta? (credits: Bogdan Raileanu pentru ideea cu certificatele de revolutionar)

Putem, noi, ca oameni, să nu ne mai batem în piept aiurea pentru eforturi și rezultate care nu sunt ale noastre personale ci ale unei comunități întregi?

Fiecare din cei care s-au implicat, fiecare din noi cei care am gândit, am scris, am convins, am răzgândit, fiecare din cei care am ieșit în stradă, fiecare din cei care am votat, cu toții au și am avut roluri, mai mici sau mai mari, a fost o campanie bottom-up și nu top-down. A fost o armată de colibri, ocazional încolonați în grupuri-grupulețe, grupuri ocazional întrepătrunse.

Nici măcar omul pe care l-am pus președinte n-a îndrăznit să-și asume întreaga acțiune și o s-o facem noi? Noi, cei care ne-am dedicat dezinteresați resursa noastră cea mai prețioasă, timpul, am pus-o la comun într-un efort național și acum pretindem că de fapt rezultatele noastre au fost mai bune decât ale colegilor de campanie din care pe majoritatea nici nu-i cunoaștem? Sau, mă rog, unii din noi am făcut-o dezinteresați, se pare că nu toți.

Și tocmai noi, care ar trebui să înțelegem cel mai bine conceptele de care amintea Alex Mihăileanu aka Subiectiv.ro? Open-source? Crowdsourcing?

N-a fost un concurs, doamnelor și domnilor, ci un efort comun. Țineți minte asta și aveți-o în vedere. Altfel, dacă faceți concurs de fiecare dată, s-ar putea să contați pe din ce în ce mai puțini participanți, pentru că unii nu vor (mai) vrea nici să concureze, nici să facă munca vreunui participant la concursuri, ci doar să-și facă treaba în comunitatea cu care se identifică sau pe care vor să o aibă.

Pe mine mă știți, mă implic dintotdeauna în tot ce cred că poate face mai bună lumea din jurul meu. Am făcut și fac asta în industria noastră de publicitate interactivă, și în canalele social media de care ne ocupăm și în comunitățile locale. Am dat mereu ‘credit’ tuturor celor care au participat, nu pentru că au cerut-o, ci pentru că mi s-a părut normal. Însă nu m-am lăudat niciodată pe mine pentru ceea ce a reușit comunitatea, cu ajutorul meu și al altora. Comunitatea a fost mereu pe primul loc și pentru mine va fi mereu.

Haideți așadar să învățăm să apreciem și să respectăm comunitatea, pentru că doar așa o putem crește. Și astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie să o creștem. Cu cât comunitatea va fi mai activă și cu cât rezultatele ei vor fi mai mari, cu atât și munca fiecăruia din noi va crește în valoare. Unul din efectele unei comunități puternice este că amplică rezultatele muncii fiecăruia din noi, ceea ce s-a întâmplat și acum.

La începutul lui 2014 vă uram tuturor pentru anul ăsta “o multiplicare maxima a tuturor eforturilor voastre“. Asta s-a și întâmplat acum.

Urmează să alegem, fiecare, ce ne dorim în continuare: Certificate de revolutionar pentru Revolutia Facebook sau o comunitate puternica? Alegeți!

 

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu