post Cum s-a spart ‘bula internetului și social media’ în stradă, câștigând alegerile

November 17th, 2014

Insemnare despre: romania perfectibila — clickio @ 8:44 am

S-a terminat cu bine o campanie electorală care a întrecut orice măsură a normalității și a bunului simț.

În așteptarea datelor finale și a procedurilor care decurg, în mod normal, din acestea, mi-aș dori o privire înapoi înspre tot ce ne-a adus aici. Toate lucrurile greșite care s-au întâmplat în campania asta și la alegerile astea ar trebui recapitulate și reparate, pentru a nu se mai întâmpla vreodată de-acum înainte.

Am încercat și în campania asta să-mi exprim punctul de vedere fără să-i jignesc pe cei care au opțiuni politice diferite (și îmi cer scuze anticipat dacă am creat cuiva impresia inversă).  Susțin mereu diversitatea ideilor, iar pentru a ajunge la ea, pe orice temă, nu doar în politică, avem nevoie de toleranță, acceptare și deschidere.

Am semnalat încă de la finalul primului tur singurul risc la care ne expune social media, acela de a ne zidi singuri într-un turn de fildeș, în spirala propriilor noastre convingeri(Adevarul: Alegerile prezidenţiale de pe Facebook: „Internetul poate crea o bulă în care să crezi că toţi votează ca tine”)

Internetul a trebuit folosit însă în mod activ, ne-am dat seama cu toții că nu e suficient să vorbim între noi, ci să ne facem mouse-ul pâlnie și să ne facem vocea auzită dincolo de cercul nostru de prieteni. Nu doar noi ci și ceilalți au auzit ecoul și au început să iasă în stradă, să-și sune prietenii, să-i cheme la vot pentru a arăta că n-a fost niciodată vreo împărțire între “virtual” și “viață reală”, viața e la fel de reală și în stradă și pe internet.

Și nu trebuie să te concentrezi pe a-ți perfecționa pe îndelete spirala propriilor convingeri scoțându-i pe cei care nu sunt de acord cu tine din lista celor care îți pot spune părerea lor pe facebook,  ci pe a folosi toate instrumentele pe care ți le pun la dispoziție internetul și social media pentru a-ți face vocea auzită. Și mă bucur că am contribuit, cu picătura mea de apă, la marea deșteptare. (lectură suplimentară: Fii mereu un colibri!)

Internetul este singurul mediu în care oricine poate avea o voce, iar utilizatorul ar puterea demiurgică de alege pe cine vrea să asculte, și, mai ales, de a alege vocea și ideile cui vrea să le amplifice, să le transmită mai departe. Iar tuturor celor care-l ascultă internetul le permite să verifice imediat, singuri, orice, și să tragă propriile concluzii despre ce văd, aud, citesc, spre deosebire de mediile statice, unde nu poți decât să înghiți, pe ochi, ceea ce primești, în forma în care o primești. (lectură suplimentară: Fii mai atent, dragă cititorule!)

Avem o prezență la vot record, pe care eu de când votez în țara asta nu am prins-o niciodată. Avem prima campanie electorală în care internetul și social media nu sunt doar un mediu complementar, ci mediul principal, care înclină balanța, care dă rezultatul, câștigătorul, și, mai mult, anunță direcția pe care o vrem pentru evoluția țării. Așteptam și speram de mult să se întâmple asta. Pe 3 noiembrie scriam despre “Șansa noastră de a câștiga alegerile cu internetul și social media” iar o săptămână mai târziu, pe 1o noiembrie:

“ne vom mobiliza, din ce în ce mai mulți, să vă înlocuim, democratic, oricât de mult veți încerca să ne împiedicați”

Sper să fie toate acestea semne ale închegării unei societăți civile vii, care să completeze printr-o participare de-acum permanentă, nu doar ocazională, micile neajunsuri ale democrației reprezentative de care ne bucurăm.

Eu sunt mândru, azi, că sunt român și vă mulțumesc tuturor pentru asta. Să trecem, din nou, la treabă!

 

1 Comment »

  1. sint mindru de cele scrise de tine aici sint cu totul de acord sint roman ca tine

    Comment by oprea — November 18, 2014 @ 6:10 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu